Vandaag is het ook al vijftig jaar geleden dat de Britse amateurwielrenner Peter Buckley is overleden (foto Cycling Fan op de Wielersite). Hij is geboren op het eiland Man maar stierf in Oldham tijdens een trainingsrit. Tot op het laatste van zijn leven is hij overwinningen blijven boeken.

Eigenlijk was hij me onbekend, tenzij dan dat ik me er vaag van bewust ben dat er nu nog altijd een Grote Prijs Peter Buckley wordt betwist (het kan ook een regelmatigheidsklassement voor juniors zijn). Dat is natuurlijk niet onlogisch, want in de jaren zestig waaiden er in onze kranten geen uitslagen van over het kanaal binnen. Nochtans was Buckley niet de eerste de beste. Vanaf 1964 waren de ereplaatsen zich al aan het opstapelen, maar de doorbraak kwam er in 1966 toen hij de wegrit op de Commonwealth Games won (foto). Nu moet je je dat natuurlijk niet voorstellen zoals de jongste Spelen (gewonnen door Geraint Thomas), de tweede en de derde waren trouwens twee onbekende Nieuw-Zeelanders (Robert Thomson en Laurence Byers) maar ook in die tijd betekende zo’n overwinning toch al iets in Groot-Brittannië.
Het jaar daarop won hij The Tour of the Peak en het eindklassement van de Star Trophy Road Series, maar belangrijker was zijn tweede plaats in het Brits kampioenschap en zijn zestiende plaats in de Milk Race. Hij deed dat jaar trouwens ook mee aan de Ronde van de Toekomst en behaalde daar een verdienstelijke twintigste plaats. In onze eigen Ronde van Namen eindigde hij zelfs tweede.
In 1968 werd hij zelfs winnaar van het Circuit du Saône et Loire en van de Schotse Milk Race, terwijl hij ook deelnam aan de Ronde van Polen (resultaat onbekend).
Zijn laatste jaar (eigenlijk dus zelfs maar een half jaar) werd uiteindelijk nog zijn beste met overwinningen in het clubkampioenschap in Manchester, een etappe van de Milk Race, the Tour of the Lakes en vooral, in zijn thuisbasis, The Manx International.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.