Vandaag is het al 25 jaar geleden dat de eerste rit in lijn van de Tour 1994 in Armentières op een reusachtige valpartij uitliep: politieagent Christophe Gendron maakte namelijk een foto van het spurtende peloton…

De renners verwachten zich uiteraard niet aan zo’n obstakel in volle spurt en met name kersvers Belgisch kampioen Wilfried Nelissen knalt vol op de agent en maakt een doodsmak. In zijn val sleurt hij een tiental andere renners mee. De Belgische sprinter uit de ploeg van Peter Post liep bij de crash verwondingen aan gezicht en knie op. Laurent Jalabert (uiterst links op de foto) was er eveneens slecht aan toe: hij mist een deel van zijn gebit en brak zijn oogkassen. Beide renners werden overgebracht naar het ziekenhuis in Lille, net als Fabiano Fontanelli (de renner van Z.G.). Voor hen was de Tour meteen afgelopen. De Oezbeek Djamolidine Abdoesjaparov (in Polti-trui) kon de massale val ontwijken en zou dat jaar nog twee ritten en de groene trui winnen. Of die anders in Parijs rond de schouders van Wilfried Nelissen had gehangen, zullen we nooit weten… Rancuneus is hij echter allerminst. ‘Uit het politieverslag bleek dat een meisje van een jaar of acht die politieman gevraagd had een foto te maken en die heeft dat gedaan’, zegt hij jaren later tegen Stijn Vanderhaeghe in diens boek “Tour de France; Tour des Belges” (Lannoo, 2013). ‘Hij deed het niet eens voor zichzelf. Natuurlijk heeft hij een grote fout gemaakt, maar wie maakt geen fouten in zijn leven? Het is nu eenmaal gebeurd en de tijd kan je onmogelijk terugdraaien. Ik heb die man ook nooit een proces willen aandoen. De ploeg wel: die agent is zelfs zijn huis en zijn job kwijtgeraakt. En wat mij betreft… In die tijd was er maar één mogelijke verzekering van een of andere Engelse verzekeringsmaatschappij. Ik heb welgeteld 62.000 Belgische frank (bijna 1.540 euro) gekregen voor die val in Armentières. Wat de ploeg gekregen heeft, weet ik niet, maar het zal toch wat meer geweest zijn.’
In Het Nieuwsblad van 26 februari 2016 voegt Nelissen er nog aan toe dat de man zelfmoord zou hebben gepleegd, maar… “of dat allemaal klopt, weet ik niet”. Ik heb het uiteraard opgezocht op het internet maar de combinatie “Christophe Gendron suicide” levert niets bruikbaars op. Op de naam Christophe Gendron alleen krijg ik dan weer te veel reacties om er iets te kunnen uit opmaken. Het mag dan al geen naam zijn als Jan Janssens of Peter Peters, het is blijkbaar toch ook geen ongewone naam. Dus wie mij kan helpen…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.