Vandaag is het vijftig jaar geleden dat Brian Jones is verdronken in zijn zwembad.

Brian Jones werd geboren in Cheltenham (Gloucestershire), maar zijn ouders stamden uit Wales. Na Brian zouden nog twee meisjes worden geboren: Pamela op 3 oktober 1943 (zij overleed reeds op 14 oktober 1945 aan leukemie) en Barbara op 22 augustus 1946.
Jones’ ouders waren beiden zeer geïnteresseerd in muziek. Zijn vader speelde graag piano en orgel en zijn moeder was zelfs pianolerares. Toen Jones 14 was speelde hij al klarinet in het schoolorkest. Jones zou uiteindelijk vele instrumenten kunnen bespelen (sitar op Paint it black, orgel op Let’s spend the night together en bij The Beatles hobo in Baby, you’re a rich man en saxofoon op You know my name) en hij bleek zeer intelligent te zijn (IQ van 135).
Oorspronkelijk hield Jones veel van jazz, maar daar kwam verandering in toen hij Mick Jagger en Keith Richards leerde kennen. Met hen en Dick Taylor (later oprichter van The Pretty Things) richtte hij een bandje op: The Rollin’ Stones, naar een liedje van Muddy Waters. In 1962 kwamen Charlie Watts en Bill Wyman erbij, Taylor stapte uit de band en de groepsnaam werd veranderd in The Rolling Stones. Jones was oorspronkelijk de onbetwiste leider, maar dat veranderde toen Andrew Oldham manager van The Rolling Stones werd. Hij maakte van Jagger en Richards songschrijvers. Jones schreef ook veel mee, ook al kwamen de nummers op de naam van Richards en Jagger te staan.
In 1967 ging het echter steeds slechter met Jones, die zwaar verslaafd raakte aan alcohol en drugs. Jones kreeg ontzettende ruzie met Richards, toen in maart 1967 Richards een relatie begon met Jones’ vriendin Anita Pallenberg. Dat heeft Jones hem nooit vergeven.
Op de LP Beggars banquet speelde Jones nog maar op enkele nummers mee. Zijn akoestische slidegitaar op No expectations maakte nochtans de meeste indruk. Maar meestal kwam hij niet opdagen tijdens de opnames, en als hij er al was, dan was hij vaak dronken. Op de volgende LP Let it bleed (uitgebracht na zijn dood) speelde hij slechts op twee nummers mee: autoharp op You got the silver en percussie op Midnight rambler.
Cotchford Farm Sussex England. The House At Pooh Corner And The Pool Where Rolling Stones Brian Jones Died. Nb This Is A Coloured Version Of A Black And White Print.Op 8 juni 1969 maken The Rolling Stones bekend dat zij en Brian Jones in vriendschap en met wederzijdse goedkeuring uit elkaar zijn gegaan. Nog geen maand later, op 3 juli 1969 wordt Brian Jones dood aangetroffen in het zwembad dat deel uitmaakte van het huis dat hij in Hartfield (Sussex) had gekocht en dat vroeger eigendom was van A.A.Milne (bovenstaande foto). Het boek van Terry Rawlings over zijn dood heet trouwens: “Who killed Christopher Robin?” (op onderstaande foto trapt Jones tegen het beeldje van Christopher Robin).
brian_kicks_statue
De officiële versie is dat Brian Jones in zijn zwembad een astma-aanval had gekregen. Zijn lijk werd door zijn huishoudster op de bodem van het zwembad ontdekt en door zijn vriendin, de Zweedse Anne Wohlin (onderstaande foto, eveneens in de tuin van zijn huis), samen met een kennis, Frank Thorogood, bovengehaald. Ze gaf hem nog mond-op-mond-beademing maar uiteraard tevergeefs.

anna-wohlin

Volgens Rawlings zou die Frank Thorogood op z’n sterfbed aan ene Tom Keylock hebben toegegeven Jones te hebben vermoord. Thorogood was een metselaar, die voor Jones een aantal klusjes had opgeknapt en “was blijven plakken”. Brian Jones vond na een tijdje dat hij op die manier genoeg had betaald voor de klussen en wou hem buiten zetten. Thorogood protesteerde uiteraard. Van deze twist zijn meerdere getuigen. Bovendien was Thorogood ook de laatste op het feestje dat aan de dood van Jones voorafging. Tenslotte wijst men er ook nog op dat Jones een goede zwemmer was. Déze versie zou in 1998 worden verfilmd met de zoon van Brian in de rol van zijn vader (die jongen heet Mark Andrews, want hij heeft de naam van zijn moeder, Jones’ jeugdvriendin Pat Andrews), maar er is nooit iets van gekomen. Volgens insiders is dit echter niet nodig: het verhaal van Brian Jones werd reeds verfilmd door zijn maatje Donald Cammell in “Performance”. Het cynische is dus dat antipode Mick Jagger de rol van Brian zou hebben vertolkt in deze satire op de verstrengeling van de popwereld met die van de gangsters, uiteraard omwille van drugshandel.
Wat inderdaad vast staat is dat Brian Jones reeds tweemaal voor druggebruik was veroordeeld en in psychiatrische behandeling was. Hij werd ook tweemaal voor ontdoken vaderschap voor de rechtbank gedaagd en veroordeeld. Tweemaal noemde hij de kinderen Julian.
Op zijn begrafenis waren vier Stones aanwezig, waaronder zijn opvolger Mick Taylor. Mick Jagger zat echter in Australië waar Marianne Faithfull net een zelfmoordpoging achter de rug had. Tijdens de rouwmis voor Jones werd er zelfs voor haar gebeden!

2 gedachtes over “Brian Jones (1942-1969)

  1. Artikel over zijn “afterlife” sluit hier mooi bij aan. Te lezen op: http://iloapp.sadeler.be/blog/blog?Home&post=60
    Het boek ‘nankering with the stones’ geeft een goed beeld over de jonge Stones. Hun beginperiode op de beruchte kamer in Edith Grove, enz… Zie link: http://nieuws.sadeler.be/#post24
    Brian Jones zijn ex, Linda Lawrence, deelt haar verdere leven met Donovan. Julian Jones maakt zelf ook muziek, en enkele dagen geleden vertelde Donovan nog tijdens een concert in Munchen dat zijn stiefkleinzoon (Julian’s zoon) ook reeds voortreffelijk speelt.
    Zelf ben ik al een paar keer langs het graf van Brian gelopen. Een oase van rust verscholen onder enkele oude bomen, onbekend, en dus helemaal niet “verdashterd” door fans.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.