Ik geef het toe: ’t zijn lastige dagen voor de bejaarde Van Looy-supporters die nog in leven zijn. Er is de hittegolf, maar er is ook de viering van de vijftigste verjaardag van de Tour-overwinning van Eddy Merckx. En toch… Toch valt er vandaag ook voor hen iets te vieren: vijftig jaar geleden won hun idool zijn laatste Tour-rit.

Het betrof de rit Charleville-Mézières naar Nancy. 214km en Rik heeft die vooral alleen afgelegd tegen een gemiddelde van 40,4 km/uur. Eddy Merckx vandaag in Het Laatste Nieuws: “De bedoeling was om niet te veel inspanning te leveren toen Van Looy vroeg in die rit in de aanval ging. Waarom zouden we achter hem rijden, als ik wist dat hij toch de Tour niet kon winnen? Of ik het hem gunde? Mwa, als Rik sterk genoeg was, waarom zou hij dan niet winnen? Ik heb Van Looy altijd ervaren als een groot renner en kampioen. Het was niet altijd rooskleurig tussen ons. Het was soms rijden om mij te doen verliezen, maar dat is verleden tijd. Dat is allemaal voorbij. De gele trui van Stevens bleef die dag ook in de ploeg. Dat was belangrijk voor ons, ja. Het zorgde voor extra inkomsten en publiciteit.”
Het zou Riks laatste Tour worden: Van Looy voulait néanmoins faire parler de lui avant la montagne pour obtenir une ultime sélection aux championnats du monde de Zolder en Belgique. C’est ainsi que, au km 99 de l’étape Charleville-Nancy , le dossard n° 99 démarra. Le peloton ne réagissant pas, en raison de la proximité du ravitaillement et aussi de la volonté d’Eddy Merckx de ne pas faire une chasse effrenée derrière son glorieux aîné, Van Looy prit rapidement de l’avance et décida de poursuivre jusqu’au bout : 6’00” au km 125, 7’00” au km 140, ce qui en faisait un virtuel maillot jaune, 12’00” au km 150. Lorsqu’il conserva 8’00” d’avance, au km 175, le maillot jaune Julien Stevens démarra, rejoint par Perez-Frances ,Berland, Panizza, Zandegu, Mintjens, Letort et Pijnen, équipier de Van Looy. Equipier de Merckx et ancien équipier de Van Looy, Stevens voulait surtout conserver son maillot jaune… Van Looy avait encore 4’45” d’avance à 20 km de l’arrivée, 3’30” à 10 km. Derrière les contre-attaquants chassaient ferme : le bouillant Perez-Frances allait jeter à terre Pijnen, équipier de Van Looy qui entravait la poursuite… Van Looy triompha finalement à Nancy avec 42″ d’avance sur Stevens qui conservait son maillot jaune, suivi par Zandegu les autres poursuivants, et avec 1’58” sur le peloton réglé par Wagtmans. Très satisfait, Van Looy pouvait quitter le Tour la tête haute. Il resta encore deux jours, jusqu’au Ballon d’Alsace où il arriva hors des délais. Il obtint sa sélection pour le championnat du monde à Zolder où la victoire échut à son équipier de marque hollandais Harm Ottenbros, qui battit au sprint… Julien Stevens. (Mémoire du Cyclisme)
Maar ’t strafste wat mij persoonlijk betreft, was dat ik op dat moment midden in de examens zat voor mijn eerste kandidatuur Germaanse Filologie. Examen of niet, ik had uiteraard wel de radio aan staan en, om god weet welke reden, ik had besloten de uitzending van die rit van begin tot einde op te nemen. En wie won dus? Mijn idool Rik Van Looy!
Maar nog straffer: exact een jaar later besluit ik nog eens precies hetzelfde te doen. En wie won er toen? Mijn nieuwe idool (alhoewel dit hoegenaamd niet te vergelijken viel met de eerbied die ik had voor Van Looy) Roger De Vlaeminck!
Dat waren dus twee geluidsdocumenten die de moeite waard waren! Maar het vervolg is natuurlijk gekend: die twee banden hebben de jaren niet overleefd (geen enkele van mijn geluidsbanden trouwens). Dat is dus wel jammer, maar ik blijf het toch een ontzettend toeval vinden. Misschien mogen we zelfs spreken van magisch-realisme?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.