Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Nederlandse wielrenner Piet Steenvoorden is gestorven. Veel weet ik helaas niet over de man te vertellen, maar het is bedoeld als een soort “Wiedergutmachung” omdat ik heel mijn jeugd met zijn foto koersen heb gespeeld (vooral zesdaagsewedstrijden aan de zijde van onze landgenoot Jos De Bakker die een zelfde trui droeg), maar dan wel onder de naam van Piet Van Est.

Dat is namelijk de naam die op de keerzijde van het prentje stond en ik nam dat natuurlijk voor waar aan. Ik stel nu vast dat Piet Steenvoorden nooit zesdagenwedstrijden heeft betwist, maar Piet Van Est wellicht ook niet, dus dat maakt niks uit. Hij reed sowieso wel op piste, in 1962 en 1964 werd hij zelfs nog derde in het nationale kampioenschap achtervolging. (In het begin van de jaren zestig? Was er toen een piste in Nederland? Of zou dat kampioenschap in Antwerpen betwist zijn?) Alleszins was Radium een typische pisteploeg. Op de weg reed Steenvoorden in die tijd voor Locomotief (later zou hij vooral voor Caballero rijden). Piet Steenvoorden mag dan niet veel resultaten kunnen voorleggen als prof, als amateur behaalde hij wél tal van overwinningen. In 1957 werd hij zelfs kampioen van Nederland en een jaar later was hij tweede in Olympia’s Tour na Ab van Egmond.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Piet Steenvoorden (1935-1989)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.