Tom-Jelte Slagter (Groningen1 juli 1989) is een Nederlands wielrenner die vanaf 2020 voor B&B Hotels-Vital Concept p/b KTM uitkomt (foto Erik Westerlinck).

Slagter reed in 2010 bij Rabobank Continental Team en werd dat jaar Nederlands kampioen bij de beloften. In 2011 is Slagter overgegaan naar de ProTour-ploeg van Rabobank. In mei dat jaar nam hij deel aan de Giro d’Italia, waar hij in de vijfde etappe na een zware val uitviel en daarbij een gebroken oogkas en een hersenschudding opliep. Zijn val zorgde voor paniek, omdat twee dagen daarvoor de Belgische wielrenner Wouter Weylandt na een zware val overleed.

In het shirt van Blanco Pro Cycling, de voormalige Rabobank-ploeg, boekte Slagter in 2013 in de derde etappe van de Tour Down Under zijn eerste grote profzege door Matthew Goss en wereldkampioen Philippe Gilbert te verslaan in een sprint bergop. Twee dagen later werd hij in de etappe op Old Willunga Hill tweede achter Simon Gerrans en veroverde hij de leiderstrui. Deze wist hij in de laatste etappe te behouden, waardoor hij zijn eerste grote etappekoers bij de profs kon winnen. Met deze zege zorgde Slagter voor een bijzondere primeur: hij was de eerste Nederlander ooit die het World Tour-klassement aanvoerde.

In het voorjaar van 2014 brak Slagter door met twee etappeoverwinningen in Parijs-Nice, een vijfde plaats in de Waalse Pijl en een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Op 26 april 2014 werd bekendgemaakt dat hij zijn eerste Ronde van Frankrijk zou gaan rijden. In de 19e etappe reed hij lang vooraan en zorgde er uiteindelijk voor dat zijn ploegmaat Ramūnas Navardauskas de etappe won, hij zelf werd uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van die dag. In 2018 maakte Slagter de overstap naar Team Dimension Data. Bij zijn debuut was hij kopman in de Tour Down Under, die hij afsloot met een derde plek in het algemeen klassement. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.