Vandaag is het al 25 jaar geleden dat Sylvain Roelants, de vroegere amateurwielrenner uit Temse, is gestorven. Het was een bijzonder tragisch overlijden, aangezien Sylvain één van de eerste aids-slachtoffers was in Vlaanderen. Luc De Ryck schreef destijds het volgende in memoriam…

“Sylvain Roelants werd geboren op 7 november 1942 als enig kind van René Roelants en Suzanne De Bondt. Vele jaren was hij als kraanman werkzaam op de Boelwerf.
In Temse en omgeving verwierf hij vooral bekendheid als wielrenner. Begonnen in 1959, werd hij in 1963 amateur. Dat jaar won hij drie wedstrijden plus de Trofee van de Wase Waterkant, een regelmatigheidscriterium, dat toen voor het eerst werd georganiseerd. ln 1964 boekte hij, ondanks vier zware valpartijen, toch nog vier zeges. ln 1965-1966 reed hij in de categorie der Onafhankelijken. Toen die categorie in 1966 werd opgedoekt, zette hij een punt achter zijn loopbaan; hij was toen 23. Sylvain Roelants zal als wielrenner vooral in de herinnering blijven voor zijn scherpe eindspurt, waaraan hij zijn overwinningen en een lange waslijst ereplaatsen dankte. Na zijn wielrennerscarrière bleef hij sportief actief als schutter op de liggende wip en als visser.
Toen zijn echtgenote, Jenny Cornelis, in 1985 een kleine heelkundige ingreep onderging, werd haar een bloedtransfusie toegediend. Het bloed, dat in die tijd niet werd gecontroleerd op het HIV-virus, bleek besmet. Jenny Cornelis overleed in 1987. Later zou blijken dat ook Sylvain seropositief was. De ziekte begon zich rond de jaarwisseling 1992-1993 te manifesteren en ondermijnde geleidelijk al zijn krachten. Op dinsdag 31 mei organiseerde Rudy Suy een ontmoeting ten huize van Sylvain met oud-renners, met name Freddy en Hugo Van Buynder, André Peersman, Ghislain Van Landeghem, Jan Meersman, Karel Smet en Julien Heerwegh. De laatste maanden trachtte Sylvain nog te genieten van alle mogelijkheden die konden worden aangegrepen. Zo was hij nog nauw betrokken bij de aanstelling van zijn schoonzuster, Jeannine Cornelis, tot prinscarnaval, wat hem een grote voldoening schonk. Met de beste zorgen omringd door zijn familie, overleed hij op vrijdagochtend 1 juli.”

Ik zou langs deze weg tevens een oproep willen doen aan Temsenaren en aan wielerliefhebbers (en bij voorkeur aan een combinatie van beide) om me wat meer informatie te bezorgen over Sylvain. Op bovenstaande foto wint Sylvain b.v. een wielerwedstrijd voor amateurs in de Sint-Jorisstraat (Temse) wellicht in 1964, maar die datum zou ik graag geconfirmeerd zien. Hij verslaat hierbij Freddy De Blieck van Gentse Velo Sport en op de plaatsen drie en vier volgen twee ploegmaten van Sylvain bij Vooruit Sint-Gillis-Waas, namelijk de latere prof Albert Van Vlierberghe en Hilaire Van Breuseghem.
Ik herinner me ook nog dat Sylvain als bijnaam “de Goene” had. Dat weet ik nog zo goed omdat ik me afvroeg vanwaar die naam afkomstig was (nu nog altijd trouwens). Toen ik dat vroeg aan mijn moeder, antwoordde ze dat dit nog een overblijfsel was uit Sylvains prille jeugd toen hij de “r” nog niet goed kon uitspreken. En toen men op de kermis aan hem vroeg welke ballon hij juist wou, zou hij hebben geantwoord: “Ne goene!” Maar ik ben er haast 100% zeker van dat dit een apocrief verhaal is.

(Met dank aan Werner Lyssens en Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.