Het is vandaag al tachtig jaar geleden dat de Nederlandse cabaretier Louis Davids is overleden.

Louis Davids werd als Simon David geboren in Rotterdam als zoon van de komiek en caféhouder Levie David (1857-1906) en Francina Terveen (1858-1927) in een arm Joods gezin van vier kinderen. Zijn ouders traden op met komische duetten, en Louis zong als 8-jarige al op kermissen met zijn broer Hartog (Hakkie) op de piano. Tot rond zijn 13de trad Louis vaak met zus Rebecca (Rika) op in Rotterdam, ook buiten de kermis.
Na een ruzie met zijn vader ging hij als goochelaarshulpje mee naar Engeland, maar kwam een jaar later en een illusie armer maar een pak ervaring in variététheater rijker weer naar huis. Met zijn zus Rika wist hij zich een plaats te veroveren buiten de kermiswereld (theater Pschorr) met onder andere “Een reisje langs den Rijn” en “Zandvoort bij de zee”. Ze gingen naar Amsterdam waar Davids met de theaterdirecteur Frits van Haarlem in Carré met veel succes een revue naar Engels voorbeeld opzette; Louis’ naam was daarmee gemaakt. Hij zette het revuesucces in 1909 voort in het gezelschap van Henri ter Hall.
Toen Rika de Engelse goochelaar John Weil ontmoette, trouwde ze, ging naar Engeland en stapte uit het duo. Louis vormde na een mislukte poging om als goochelaar zijn brood te verdienen uiteindelijk opnieuw een duo, ditmaal met zijn jongere zus Hendrika (Heintje). Ook het tweede duo Davids werd een succes. De echtgenoot van Heintje, Philip Pinkhof, schreef voor de revues waar de beide Davids in speelden.
Louis trouwde in 1906 met Rebecca Kokernoot met wie hij een dochter kreeg, maar niet gelukkig was. Tijdens een tournee maakte hij kennis met de artieste Margie Morris die in 1913 naar Nederland kwam. Tot 1922 vormden Louis en Margie het duo “He, She and the piano” waarvoor Margie meestal als componist tekende. Margie en Louis kregen in 1915 een zoon, Louis jr.
Het komische repertoire werd langzamerhand uitgebreid met het levenslied. Een bekend stuk uit die periode is “De Jantjes” dat ook als ‘stomme film’ werd uitgebracht in 1922, en als sprekende film in 1934. Tussen 1922 en 1926 was Davids directeur van het Casino-theater in Rotterdam maar het directeursvak kon hem niet blijven boeien.
In 1929 stond Louis Davids in de revue “Lach en vergeet” met het lied dat waarschijnlijk zijn bekendste werd: “De kleine man”. Het was geschreven door Jacques van Tol met wie Davids tot zijn dood in 1939 bleef samenwerken. Hij en Van Tol kwamen overeen dat Van Tol anoniem zou blijven als tekstdichter van vrijwel alle teksten van Davids na 1929.
Ondanks zijn Rotterdamse afkomst was Davids een geliefd vertolker van het Amsterdamse Jordaan-repertoire. Davids stond aan de wieg van de carrière van een aantal grote namen als Wim Kan, Corry Vonk en Wim Sonneveld.
In 1937 moest Louis Davids zijn werk bij het Kurhaus-cabaret opgeven vanwege astma. Zijn vrij onverwachte dood op 55-jarige leeftijd in 1939 werd mede veroorzaakt door astma. Davids werd gecremeerd in Driehuis. Zijn as is in een columbarium van het crematorium bijgezet. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.