De Fransman Sylvain Chavanel (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete; onderstaande foto Erik Westerlinck), die pas gestopt is met wielrennen, viert vandaag zijn veertigste verjaardag.

Sylvain Chavanel (Châtellerault, 30 juni 1979) is de twee jaar oudere broer van Sébastien Chavanel.
Chavanel werd prof vanaf 1 januari 2000 bij het pas opgerichte Franse team Bonjour, dat onder leiding stond van ploegleider Dominique Arnould. Hij zou tot 2005 bij de ploeg blijven en zou vooral uitgespeeld worden als tijdrijder en klassementsman in kleinere rondes. In zijn periode bij de ploeg won hij onder andere de Ronde van België en tweemaal de Vierdaagse van Duinkerke.
Vanaf het wielerseizoen 2005 verruilde Chavanel Brioches La Boulangère, zoals de ploeg toen heette, voor Cofidis. Bij dit team mocht hij voluit zijn eigen kansen gaan in elke wedstrijd. Toch bleef hij zich aanvankelijk nog altijd toeleggen op de tijdritten en de kleinere rondes. En dit niet zonder succes, want hij won tweemaal het Frans kampioenschap tijdrijden en zowel het eindklassement in de Ronde van de Sarthe als in de Ronde van Poitou-Charentes, deze laatste ronde won hij zelfs tweemaal.
Maar het was pas in 2008 dat Chavanel zijn enorme potentieel liet zien. Dankzij overwinningen in zowel Dwars door Vlaanderen als de Brabantse Pijl profileerde hij zich als klassiek renner. Maar ook liet hij zich opmerken tijdens de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Samen met Jérémy Roy ontsnapte hij uit het peloton, de twee werkten goed samen en bleven voorop. Het kwam in Montluçon tot een spurt die Chavanel al bij al makkelijk won. Hij won ook de prijs van de strijdlust van die Tour.
In 2009 won hij de derde etappe van Parijs-Nice, ging ook naar huis met de puntentrui en werd derde in de algemene rangschikking.
In 2010 viel Sylvain in de helleklassieker Luik-Bastenaken-Luik met een schedelfractuur uit. Na een kort, maar voorspoedig herstel bleek hij monter genoeg om de Ronde van Frankrijk van datzelfde jaar aan te pakken. In de tweede etappe, die van Brussel tot Spa verliep, greep hij als enige overblijver uit een groep van acht de overwinning in een rit die ontsierd werd door massale valpartijen, waardoor het peloton, onder leiding van Fabian Cancellara, uit een soort solidariteit met de slachtoffers van de valpartij de laatste twintig kilometers geen tempo meer maakte en gezamenlijk over de meet reed. Diezelfde Cancellara verzocht de jury vanaf plaats twee geen punten voor de groene trui toe te kennen, wat een enorme meevaller voor Chavanel bleek, want zo kon hij die tijdelijk veroveren, net zoals de gele trui, die rond Cancellara’s schouders hing. Daags nadien onderging Sylvain in de kasseienrit Arenberg – Porte du Hainaut een ware kruistocht aan pech en moest beide truien afstaan, de gele opnieuw aan Cancellara. In de zevende etappe ontbond Chavanel zijn duivels op de Côte de Lamoura en won met veel panache de tweede heuvelrit van de eerste Tourweek, in dewelke de favorieten zich spaarden. Het werd een dubbelslag, daar ook het geel opnieuw van Cancellara naar Chavanel ging. Een dag later deden echter de Alpen van zich spreken en nam Cadel Evans het geel over.
In 2011 was Sylvain samen met diezelfde Fabian Cancellara de smaakmaker van de Ronde van Vlaanderen. In een spurt met drie moesten ze nochtans allebei de duimen leggen voor een teruggekeerde Nick Nuyens. In datzelfde jaar droeg Chavanel enkele dagen de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje.
Op zondag 16 september 2012 won Chavanel op de wereldkampioenschappen samen met zijn ploeg Omega Pharma-Quickstep de WK-ploegentijdrit. De andere vijf renners waren Niki Terpstra, Peter Velits, Tony Martin, Kristof Vandewalle en Tom Boonen. Het BMC van Philippe Gilbert strandde op drie seconden. In 2013 deed hij dat kunstje nog eens over, maar dan met Michał Kwiatkowski in de plaats van Tom Boonen. Verder werd hij dat jaar voor de vijfde keer Frans kampioen tijdrijden, waarmee hij alleen recordhouder is.
Eind 2013 tekende Chavanel een contract bij het Zwitserse IAM Cycling, hij maakte samen met ploeggenoot en boezemvriend Jérôme Pineau de overstap.
In 2018 is hij voor de achttiende keer aan de start verschenen van de Ronde van Frankrijk. Daarmee is hij nu alleen recordhouder. De 39-jarige Fransman was er sinds 2001 onafgebroken bij in La Grande Boucle. ‘La Machine’ deelde tot dusver het record van zeventien Tours met de Amerikaan George Hincapie, de Australiër Stuart O’Grady en de Duitser Jens Voigt. Zijn beste notering in het eindklassement realiseerde Chavanel in 2009, toen werd hij 18e. Hij behaalde drie ritzeges in de Tour, één in 2008 en twee in 2010. In 2010 reed hij twee dagen in de gele trui. (Wikipedia)

65 Sylvain Chavanel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.