En natuurlijk is het ook weer de tijd van de zomerfestivals. Dit fenomeen zal eveneens vaak aanleiding geven om een duik te nemen in het verleden. In dit geval beginnen we met een openluchtfestival in Sint-Niklaas waarover ik veertig jaar geleden heb geschreven in het regionale weekblad De Voorpost.

Op 29 juni 1979 vindt het openluchtfestival van Vijfhoek plaats in het college in Sint-Niklaas. Lieven Coppieters (foto), met wie wij toch eens hopen to praten in verband met “de geschiedenis van de populaire muziek in het Waasland”, zal er ofwel zijn zachtgekookte lied­jes zingen (als hij op z’n eentje komt) ofwel de meer jazzy toer opgaan, zoals Marc Moulin het hem heeft geleerd, indien hij met een begeleidencle band komt. Wij opteren jammer genoeg voor het eerste.
Vandaar dat onze belangstelling vooral uitgaan naar en­fant terrible Bert De Coninck. Of laten we het maar eerlijk toegeven: eerder naar zijn Fran, zo mooi, zo teer en niet alleen, want Bert en Fran brengen alvast een ste­vige rockgroep mee. En daarbij: 60 fr is géén geld. Aanrader dus.
Dat deden we vroeger al m.b.t. Vuile Mong. Ook hij is nu weer in het (Waas)land met zijn kinderprogramma “Het jaar van de zotte clowns,, (in de namiddag) en natuurlijk ook met de “Wild West Revue”.
Mong noemt zijn groep heel terecht vormings­kabaret. Misschien zou men het preciezer moe­ten stellen: Vlaams vormingskabaret, want hier in Vlaanderen verstaan wij toch iets heel anders onder kabaret dan in Nederland b.v. Mensen als Theo Van Den Bosch en Charles Janssens hebben blijkbaar een groter stempel op de volkscultuur gedrukt dan men in ‘progressieve’ kringen wil beseffen. Een volk heeft het kaba­ret dat het verdient, zegt men wel eens. Maar men zegt ook dat het peil van het kabaret afhankelijk is van het niveau van de politici die men erin op de korrel neemt…
Feit is dat Vulle Mong inderdaad zeer afhankelijk is van het onderwerp van zijn spotternijen. Je kan je dus in zijn show niet alleen een idee vormen van de kwali­teiten van Mong en zijn Vieze Gasten maar ook van de huidige politieke situatie. Voorwaar, als dàt niet de bedoeling van vormingkabaret is!
Mong is ook nog op 29 juni in Lokeren (ingericht door de T-club), op 30 juni in Zwijndrecht (Kulturele Centrale) en op 1 juli in
Temse

Jan Segers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.