Vandaag is het precies 500 jaar geleden dat Lucrezia Borgia in Rome is gestorven.

Fille naturelle du cardinal espagnol Rodrigo Borgia (futur pape Alexandre VI) et de Vanozza Catanei, une patricienne romaine, sœur peut-être incestueuse de César Borgia, elle était célèbre pour sa beauté autant que pour ses mœurs dissolues. Outil politique de son père et de son frère, elle ne commença à vivre l’existence tranquille à laquelle elle aspirait qu’après son troisième mariage. Elle meurt à 39 ans suite d’un accouchement (l’enfant ne survécut pas non plus). Le portrait de femme par Bartolomeo Veneto (ci-joint) est traditionnellement considéré comme représentant Lucrèce Borgia.
Cesare en Lucrezia Borgia, kinderen van paus Alexander XI, waren ook de uitvinders van de “kastanjedans”, waarbij naakte meisjes tijdens de dans kastanjes (*) van de grond moesten rapen. Zonder hun handen te gebruiken. Hopelijk moesten ze op die manier ook niet “de kastanjes uit het vuur halen”…
De negatieve faam van Lucrezia Borgia werd in 1993 trouwens bijgespijkerd door de Franse historica Geneviève Chastenet (achterkleindochter van Hypolite Taine). Volgens haar zijn de misdaden die aan de muze van Ariosto, Titiaan en Pietro Bembo worden toegeschreven, eerder het product van vrouwenhaat. Een tegelijk intelligente én mooie vrouw kon men toen immers nog minder velen dan nu. Maar misschien maakt Chastenet wel dezelfde fout? Zij schuift nu immers alles in de schoenen van Cesare, die ziekelijk jaloers zou zijn geweest op z’n zuster (ook seksueel, denk aan hun incestueuze verhouding) en haar tot drie huwelijken zou hebben gedwongen, waarvan het eerste op dertien jaar, met vier kinderen als gevolg.
Walerian Borowczyk geeft in zijn “Contes immoraux” zijn visie op Lucrezia (gespeeld door Florence Bellamy), maar dat is dus voorafgaand aan dat werk. Nu ziet men haar zelfs eerder als een slachtoffer i.p.v. een dader, aangezien ze een incestueuze (dus wellicht opgedrongen) relatie had met haar vader Paus Alexander VI (gespeeld door Jacopo Berinzi) en nadien met haar broer kardinaal Cesare Borgia (Lorenzo Berinzi). Borowczyk leunt dus eerder nog aan bij de oude opvatting door zijn kortfilm te laten besluiten met de executie van Savonarola, de pater die het gezag en het gedrag van deze paus aanvocht (hij werd levend verbrand), terwijl Alexander de zoon van Lucrezia doopt.
Er is ook een volledige film aan haar gewijd (wellicht gebaseerd op het werk van Jean Plaidy) en dan wordt haar rol gespeeld door Martine Carol. Gaetano Donizetti wijdde er een opera aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.