Seventy years ago the first television western, Hopalong Cassidy, is aired on NBC starring William Boyd. Hopalong Cassidy is a fictional cowboy hero created in 1904 by the author Clarence E. Mulford, who wrote a series of popular short stories and many novels based on the character. In his early writings, Mulford portrayed the character as rude, dangerous, and rough-talking. Beginning in 1935, the character—as played by movie actor William Boyd in films adapted from Mulford’s books—was transformed into a clean-cut on-screen hero. A total of sixty-six immensely popular films were released, only a few of which relied on Mulford’s original story lines. Mulford later revised and republished his earlier works to be more consistent with the character’s new, polished on-screen persona.

In 1950 liep de zingende cowboy Roy Rogers over naar het televisiemedium. Hij nam zijn paard Trigger (dat écht zijn eigen paard was, nadat het vóór de Roy Rogers-films enkel eens door Olivia De Havilland was bereden in “The adventures of Robin Hood” in 1938) en zijn tegenspeelster Dale Evans (die écht zijn eigen vrouw was sinds 1947) mee. Die Evans (1912-2001) was overigens nogal een feministe, ondanks het feit dat ze in de Roy Rogers-films nogal trutterige dames vertolkte.
In 1956 was het uit met de pret. Rogers was stilaan te oud geworden en de nieuwe jeugd te rebels om zich met hem te identificeren. Maar geen nood, sedertdien ontpopt hij zich als een zakenman in allerlei spin-offs van het cowboyleven en dat tot zijn dood op 6 juli 1998. Trigger was reeds in 1965 overleden, maar was met z’n 33 jaar eigenlijk veel ouder geworden dan zijn baasje. Over de verhouding tussen man en paard heeft Elton John een mooi nummer gemaakt, uiteraard getiteld “Roy Rogers”, dat door acteur Theu Boermans in het Nederlands is omgezet.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.