Morgen zal het al 35 jaar geleden zijn dat “Purple Rain”, het zesde album van Prince, werd uitgebracht. Het album fungeerde tevens als de soundtrack van de gelijknamige film.

Het album, de film en de singles eruit maakten van Prince een wereldster. Er werden in totaal vijf singles uitgebracht van “Purple Rain”: When Doves Cry (16 mei 1984), Let’s Go Crazy (18 juli), Purple Rain (26 september), I Would Die 4 U (28 november) en Take Me With U (25 januari 1985). Wereldwijd zouden er uiteindelijk (tot 2000) 16,3 miljoen exemplaren van het album verkocht worden, waarvan 11,3 miljoen in de Verenigde Staten. De rockballades “Purple Rain” en “When Doves Cry” werden respectievelijk in Europa en de V.S. zijn grootste hits ooit.
Het was tot dan toe het meest rockgetinte album van Prince en dat zal ook zo blijven. Hij werd voor het eerst bijgestaan door The Revolution. Die bestond op dit album uit Lisa Coleman op toetsen, Matt Dr.Fink op synthesizers, Brown Mark op basgitaar, Wendy Melvoin op gitaar en Bobby Z. op drums.
Drie nummers waren van oorsprong livenummers (I Would Die 4 U, Baby I’m a Star en Purple Rain), opgenomen op 3 augustus 1983 in First Avenue in Minneapolis in de Amerikaanse staat Minnesota. Dit benefietconcert was het livedebuut van de toen negentienjarige Wendy Melvoin. Alleen de basis van die nummers bleef over, de rest, inclusief de vocalen, werd in de tweede helft van augustus en september opgenomen in de Sunset Soundstudio in Los Angeles. Ook andere nummers werden daar rond die tijd opgenomen (Computer Blue en The Beautiful Ones). Een paar dagen na het liveoptreden in First Avenue nam hij Darling Nikki op in zijn thuisstudio.
In oktober nam Prince nog enkele nummers op in Minneapolis, waaronder Let’s Go Crazy in het St. Louis Warehouse. Na de filmopnames van Purple Rain zou hij weer naar Sunset Sound afreizen om Take Me With U en op de valreep When Doves Cry op te nemen. Dat laatste nummer werd op 1 maart 1984 opgenomen, twee en een halve maand voor dit nummer op single uit kwam.
Alle nummers zijn gecomponeerd door Prince, met uitzondering van Computer Blue wat hij samen met Lisa Coleman, Matt Dr. Fink, Wendy Melvoin en zijn vader John L. Nelson had geschreven.
Vier nummers zijn echte Prince & The Revolution-nummers: Let’s Go Crazy, I Would Die 4 U, Baby I’m a Star en Purple Rain. Computer Blue is een product van Prince samen met Wendy & Lisa (wat die twee precies speelden is onduidelijk, maar ze deden in ieder geval de inleidende vocalen en de achtergrondvocalen). Take Me With U is een duet met Apollonia. The Beautiful Ones, Darling Nikki en When Doves Cry zijn volledig door Prince zelf ingespeeld en ingezongen.
Op de nummers Take Me With U, Baby I’m a Star en het meest opvallendst op Purple Rain zelf werden de strijkers verzorgd door violiste Novi Novog, Lisa’s broer David Coleman en Suzi Katayama, beiden op cello. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.