Vandaag is het zestig jaar geleden dat de Luxemburgse wielrenster Elsy Jacobs de eerste wielerwedstrijd voor vrouwen won in Nederland. Die vond plaats in Ossendrecht (foto’s John Van Dooren).

97 elsy jacobs

Elsy Jacobs (1933-1998) was de jongste in een gezin van zeven kinderen. Samen met haar broers Roger, Edmond en Raymond legde ze zich al vroeg toe op wielrennen. In 1955 kreeg ze haar wielerlicentie. Drie jaar later, in 1958, werd ze de eerste wereldkampioene op de weg. Ze kreeg prompt een profcontract aangeboden bij St.Raphael-Geminiani (later zou ze ook nog voor Pelforth en Peugeot rijden).
In hetzelfde jaar, in november, verbeterde ze het werelduurrecord op de Vigorellibaan in Milaan. Sinds september was dat in handen van de Britse Millie Robinson met 39,718 km. Elsy Jacobs reed 41,347 km. Dat record hield veertien jaar stand tot de Italiaanse Maria Cressari het op 41,471 km bracht op de grote hoogte van Mexico City.
Van 1959 tot 1974 was ze nationaal kampioen van Luxemburg bij de vrouwen. Sinds 2008 wordt jaarlijks een internationale vrouwenwedstrijd verreden, de GP Elsy Jacobs, die naar haar is vernoemd. (Wikipedia)

Literatuur

Gaston Zangerlé, Elsy Jacobs – “grande-duchesse” de la petite reine, 2000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.