De Fransman Thomas Voeckler (foto’s Erik Westerlinck), die in 2017 afscheid heeft genomen van de wielersport, viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Men kan er voor of tegen zijn, het was zonder twijfel een opgemerkte verschijning in het peloton.

Thomas Voeckler, geboren in de Elzas, debuteerde als profwielrenner bij Bonjour, de ploeg van Jean-René Bernaudeau. Hij zou deze ploeg heel zijn carrière trouw blijven, ook al zal die enkele malen van sponsor veranderen. In 2003 nam Voeckler voor de eerste keer deel aan de Ronde van Frankrijk. De debutant wist de Tour uit te rijden en behaalde de 119e plaats in het algemeen klassement. In 2004 werd Voeckler Frans kampioen op de weg.
In de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk 2004 veroverde Voeckler de gele trui na een langdurige ontsnapping met een groepje van vijf renners. Na 10 dagen lang zijn gele trui verdedigd te hebben, moest hij pas na de 15e etappe, na bergritten in de Pyreneeën, de gele trui uiteindelijk toch afstaan aan Lance Armstrong. Vanaf dat moment ging Voeckler verder in de witte jongerentrui, maar in de 18e etappe verloor de vermoeide Fransman hem aan Vladimir Karpets. Zijn status werd er niet minder op: Voeckler was inmiddels al uitgegroeid tot de nationale volksheld onder de Fransen.
In de jaren die volgden won hij onder meer de Route du Sud en de GP Ouest France-Plouay. In de Ronde van Frankrijk van 2009 won Voeckler voor het eerst in zijn carrière een Touretappe. Hij schreef de vijfde etappe op zijn naam nadat hij na een lange ontsnapping het peloton nipt voor wist te blijven.
Net als in 2004 slaagde Voeckler er in de Ronde van Frankrijk van 2011 in om lange tijd in de gele trui te rijden. In de negende etappe zat Voeckler mee in de ontsnapping en won hij genoeg tijd in algemeen klassement om de trui te pakken. Voeckler behield de trui in de Pyreneeën en verraste vriend en vijand door steeds met de beste bergop te kunnen. Pas in de laatste bergrit van de Alpen verloor Voeckler zijn trui aan Andy Schleck. Uiteindelijk werd Voeckler 4de in het eindklassement, op ruim 3 minuten van eindwinnaar Cadel Evans.
Een jaar later, tijdens de Ronde van Frankrijk van 2012, wist Voeckler twee etappes te winnen. In de tiende etappe versloeg hij zijn medevluchters in de sprint. De zestiende etappe, een zware bergrit, wist hij te winnen na een solo. Uiteindelijk besloot hij de ronde als winnaar van het bergklassement. Dat jaar won hij ook op indrukwekkende wijze de Brabantse Pijl. (Wikipedia)

Thomas Voeckler

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.