“Chinatown” is een Amerikaanse “film noir” van Roman Polański. De film werd genomineerd voor elf Oscars, waarvan het die voor beste originele scenario (Robert Towne) daadwerkelijk won. Daarnaast kreeg “Chinatown” onder meer vier Golden Globes en drie BAFTA Awards toegekend. In 1990 produceerde Jack Nicholson het vervolg: “The Two Jakes”. Opgelet: de rest van de tekst bevat spoilers! (alhoewel het uiteindelijk nog meevalt)

De film speelt zich af in Los Angeles in de tijd van de Grote Depressie. De cynische privédetective Jake ‘J.J.’ Gittes (Jack Nicholson) wordt ingehuurd om de gangen na te gaan van een zekere Hollis Mulwray (Darrell Zwerling), de hoofdingenieur van de afdeling waterbeheer van deze stad. Gittes fotografeert Mulwray terwijl deze een blonde jongedame kust; dit leidt tot een schandaal in de pers. Kort daarop verdrinkt Mulwray.
In opdracht van Mulwrays echtgenote (Faye Dunaway) onderzoekt Gittes de toedracht rond diens dood. Hij stuit daarbij op een ingewikkeld complot rond waterrechten en verliest een stukje van zijn neus door tussenkomst van Roman Polanski himself. Hij begint een fysieke relatie met de weduwe en stuit bij zijn poging tot een veilige aftocht voor de incest-dochter op de plaatselijke politie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.