De Nederlandse gewezen beroepsrenner Adrie van der Poel (foto Theo Buiting) viert vandaag zijn zestigste verjaardag…

Adrianus Aloysius Jacobus van der Poel (Bergen op Zoom17 juni 1959) was beroepsrenner was van 1981 tot 2000. Hij viel vooral op door zijn intensieve training, hetgeen meerdere malen tot overtraindheid leidde.

Van der Poel bouwde een imposante carrière uit met zes klassieke overwinningen, twee Touretappes en het wereldkampioenschap veldrijden in 1996. Hij grossierde daarnaast in ereplaatsen in belangrijke wedstrijden, zo werd hij tweede na Greg LeMond op het wereldkampioenschap op de weg in 1983 in Altenrhein en behaalde hij vijf tweede plaatsen op wereldkampioenschappen veldrijden.

Hij begon zijn carrière op de weg, en viel al in zijn eerste seizoen bij de beroepsrenners op met tweede plaatsen in Parijs-Nice en de Waalse Pijl. Gaandeweg ging hij ook veldrijden om het hele jaar in competitie te kunnen blijven. Al snel bleek hij in die discipline bij de wereldtop te horen en de laatste jaren van zijn carrière hield hij zich nog vrijwel uitsluitend met het veldrijden bezig.

Adrie Van der Poel werd in zijn carrière tweemaal op doping betrapt. In 1983 liep hij tegen de lamp wegens strychninegebruik. Het excuus dat hij opvoerde was: ‘Ik heb duivenvlees gegeten, en die duivenmelkers drogeren hun beesten, dus vandaar.’ In 1984 werd hij bij de Ronde van Sicilië betrapt op het verboden middel efedrine. Dit middel was afkomstig van een hoestdrank die hij genomen had tegen een verkoudheid. Hij werd voor drie maanden geschorst en voelde zich gepakt door de Internationale Wielrenunie.

In 1986, het jaar dat hij de Ronde van Vlaanderen won, werd hij onderscheiden met de Gerrit Schulte Trofee voor de beste Nederlandse profwielrenner.

Van der Poel is de schoonzoon van de beroemde Franse wielrenner Raymond Poulidor. Zijn broer Jacques was beroepswielrenner van 1986 tot en met 1992. Zijn zonen Mathieu en David (rechts en links op de foto) zijn eveneens wielrenner. (Wikipedia)

Een gedachte over “Adrie van der Poel wordt zestig…

  1. Won ook Zürich, San Sebastian, Parijs-Brussel, Paris-Tours, Luik-Bastenaken-Luik en 2 ritten in de TdF om maar de belangrijkste te noemen.
    Won net als zoon Mathieu het NK op de weg en in het veld (en dus ook het WK in het veld) EN de Brabantse Pijl.
    Mathieu heeft nog wat in te halen op zijn vader. Maar het zou heel goed kunnen dat hij hem voorbij steekt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.