Vandaag wordt de Canadese wielrenner Steve Bauer zestig jaar.

30 steve bauerIn ons land heeft hij een beetje een slechte naam omwille van de incidentrijke eindsprint van het wereldkampioenschap in Ronse 1988, waarbij hij Claude Criquielion ten val bracht en op die manier de weg vrijmaakte voor Maurizio Fondriest om de wereldtitel te veroveren, maar in alle objectiviteit was hij een steengoed renner.
81 steve bauerAls liefhebber was hij al verscheidene keren kampioen van zijn land geworden zowel op de weg als in de puntenkoers. Men kan natuurlijk stellen dat de tegenstand daar niet zo fameus was, maar ook op internationale confrontaties stond hij zijn mannetje. Zo veroverde hij de zilveren medaille zowel op de Commonwealth Games van 1982 (na Malcolm Elliott) als op de Olympische Spelen van 1984 (na Alexi Grewal). Datzelfde jaar stapte hij nog over naar de profs en behaalde meteen de bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Montjuich (foto 1) na… Claude Criquielion en Claudio Corti.
40 steve bauerHet jaar daarop won hij o.a. drie ritten in de Coors Classic, werd derde in het lastige Kampioenschap van Zürich en debuteerde in de Tourploeg van Bernard Hinault met een zesde plaats in de proloog. Uiteindelijk zou hij tiende worden in het eindklassement.
09 steve bauerIn 1986 werd hij 23ste in de Tour, gevolgd in 1987 door een tiende plaats in de Giro d’Italia. Dit resultaat beïnvloedde wel zijn prestatie in de Tour, waarin hij pas 74ste werd. In 1988 bereidde hij zich dan ook voor in de Ronde van Zwitserland, waar hij een tweede plaats in het eindklassement behaalde (na de Oostenrijker Helmut Wechselberger, een uitstekende liefhebber die pas heel laat prof is geworden en dit is dan ook zijn enige betekenisvolle uitslag bij de profs). Hij ging op zijn elan door en won meteen de eerste rit van de Ronde van Frankrijk in de sprint voor Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert, nog een man die hij een paar keer zou tegenkomen in zijn carrière. Uiteindelijk zou hij vierde worden in de eindstand van die Ronde. In 1989 werd hij “pas” vijftiende, maar hij schreef dat jaar wel de Dauphiné Libéré en het Kampioenschap van Zürich op zijn naam.
22 steve bauerIn 1990 werd hij tweede in Parijs-Roubaix na een millimeterspurt tegen… Eddy Planckaert. Dat jaar maakte hij in de eerste etappe deel uit van de ontsnapping samen met Frans Maassen, Ronan Pensec en Claudio Chiappucci die de Tour lange tijd op z’n kop zou zetten. Bauer veroverde die dag de gele trui en hield die acht dagen in zijn bezit. Vervolgens reed Pensec twee dagen in het geel, waarna Chiappucci het geel overnam en dat acht dagen behield. Pas bij de tijdrit op de voorlaatste dag werd er het een en ander recht gezet. Erik Breukink won die tijdrit, Greg LeMond veroverde het geel en pakte daarmee zijn derde Tourzege. Bauer zelf zou uiteindelijk nog wegzakken naar de 27ste plaats. Van dan af zouden zijn prestaties verminderen en begon hij zich op “exotische” wedstrijden te concentreren. Zo won hij tweemaal in Roanoke (Vietnam). Dit jaar (in 2014 dus) werd hij nog derde in het criterium van Springbank in zijn thuisland Canada.

My beautiful picture

3 gedachtes over “Steve Bauer wordt zestig…

  1. En was hij niet de DS van de canadese Spidertech ploeg, die normaal gezien volgend jaar terug zou keren als Pro-Tour, daar hebben we jammer genoeg niks meer over gehoord.

    Like

  2. Een beetje slechte naam is zacht uitgedrukt. Dat kan je dan ook van Lance Armstrong zeggen, beiden zijn wedstrijdvervalsers.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.