« Schaduwtijd » (11-6) van Jacques Servaes werd vooraf aangekondigd als een « gedramatiseerde documentaire » over jongeren in de overgangsperiode tussen het beëindigen van de leerplicht en de eigenlijke volwassenheid (met z’n inwijdingsriten als daar zijn : legerdienst, huwelijk, vaste job). Een tijd die (vooral nu) wordt gekenmerkt door werkloosheid. Uiteraard creëerde dit bij ons de verwachting van een TV-film over jeugdige werklozen. Vandaar dat we teleurgesteld werden in het niet uitkomen van die verwachting, wat daarom niet meteen insluit dat we ontgoocheld waren over de film in zijn geheel. Via getatoeëerde Stanny, punker Staf (« Ik ben gene punker, ik ben ne new-waver, dat is nen dag en nen nacht verschil ») en hard-rockster Aline kregen we weliswaar inderdaad werkloze jongeren te zien, maar als dit de doorsnede was van de huidige jonge werklozen dan zouden helaas vele vooroordelen ergens wel een grond van waarheid kunnen bevatten (zo is Staf wel degelijk te lui om te gaan werken b.v.). We weigeren dit dus te geloven en op dit gebied moeten we de film dan ook als een grote mislukking bestempelen. Daar staat echter tegenover dat wel een goed sfeerbeeld werd opgehangen van de verschillende hokjes waarin jongeren (ook sociaal) worden opgedeeld aan de hand van het muziekgenre dat ze verkiezen. Vooral de « onmogelijke » liefde tussen de langharige Stanny en het disco-meisje illustreerde dit zeer goed. En dat het daarbij de langharige is die, ook al werd hij door drie snobkes tegelijk in elkaar geramd, door de politie werd geviseerd (« hela, makker, geft oewe pas is »), dat was zeker een realistische weergave. Trouwens, helaas moeten we vaststellen dat de werkelijkheid nog erger is dan hier werd getoond. Zo was er b.v. geen sprake van druggebruik en het uiteindelijke slot met de liefde tussen de punker en de hard-rockster is ook eerder romantisch dan realistisch. De eindsequens met de Charlot-benen ten spijt… (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.25 van 1984)

8 gedachtes over “35 jaar geleden: « Schaduwtijd » van Jacques Servaes

  1. Ik speelde toen mee,eerst werd mij de hoofdrol beloofd,maar de scenarist was daar tegen,
   kreeg dan maar een bijrol.Maar voor mij was de film het begin van een loopbaan als beroepsacteur.Ik denk trouwens dat ik de enige ben. Mijn naam toen was Rudolf Vervliet.
   Nu speel ik onder de naam Rudolf Segers. Groetjes

   Geliked door 1 persoon

   1. Kan je misschien voor mij kopies van film bezorgen heb niks meer daarvan en zou graag mezelf eens terug zien na 32 jaar…

    Geliked door 1 persoon

   1. Dag Marina,
    Ik speelde mee,mijn naam was toen Rudolf Vervliet,tegenwoordig heet ik Rudolf Segers en ben ondertussen beroepsacteur geworden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.