Fons Mariën las “Als de schaduw die verdwijnt” van Antonio Muñoz Molina.

Dit is het tweede boek van Antonio Muñoz Molina dat ik lees en eveneens als het eerste een aanbevolen roman. Hoofdthema van dit boek is het verblijf van James Earl Ray, de moordenaar van Martin Luther King (4 april 1968), in Lissabon (mei ’68). James Earl Ray was als voortvluchtige gevangene die onder valse namen verbleef in goedkope motels. Na de moord vlucht hij met een vals Canadees paspoort naar Lissabon via Londen. Hij verbleef er tien dagen en trachtte een paspoort te krijgen om van daaruit verder naar een Afrikaans land te vluchten. Dat ‘plan’ (het is niet zo nauwkeurig gepland) mislukt echter, waarna hij opnieuw naar Londen vliegt, waar hij uiteindelijk door de politie opgepakt wordt.
Dit is het verhaal in een notendop, maar de auteur vertelt dit alles in detail. Zo komen we uitgebreid te weten waar de voortvluchtige verbleef, wanneer, onder welke valse namen, wat hij deed, wat hij bij zich had… Hij blijkt toch een bijzonder iemand geweest te zijn, met zijn obsessies. Ook talrijke details over de moord op de beroemde zwarte leider van de burgerrechtenbeweging komen aan bod.
De auteur heeft zich goed gedocumenteerd, de FBI-archieven (die op het internet staan) geraadpleegd en de talrijke boeken over deze zaak gelezen. Antonio Muñoz Molina is zo bijzonder geïnteresseerd in de Lissabon-periode omdat hij zelf een band heeft met die Portugese stad. Zijn eerste roman, waarmee hij bekendheid verwierf, heet ‘Winter in Lissabon,’ en speelt zich deels af in die stad.
De hoofdstukken over James Earl Ray worden telkens afgewisseld met hoofdstukken waarin de auteur zich bezint over zijn schrijverschap, zijn band met Lissabon, zijn privéleven. Deze hoofdstukken lijken op het eerste gezicht minder interessant, maar maken wel essentieel deel uit van het geheel, dat je als een compositie kunt lezen.
De stijl van de auteur is niet altijd even makkelijk, en hij vertelt niet alles mooi chronologisch, maar hij weet de lezer toch te boeien tot het einde waarin hij gedetailleerd de moord op Martin Luther King reconstrueert. Alles bij elkaar een bijzonder leerzame en boeiende roman. Ik krijg er ook zin door om ‘Winter in Lissabon’ te lezen.

Fons Mariën

Een gedachte over “De leestips van Nonkel Fons (9)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.