Het is vandaag al twintig jaar geleden dat gewezen televisiedirecteur Bert Hermans is overleden. Bert Hermans werd in 1924 in Antwerpen geboren. Van 1943 tot 1956 was hij leraar. Hij begon zijn loopbaan bij de VRT in 1956. In de periode 1965-1974 maakte hij een tijdelijke overstap naar ministeriële kabinetten, resp. bij de vice-premiers Spinoy en Cools en bij premier Leburton. In 1981 volgde hij Nic Bal op als directeur-generaal televisie. Onder zijn beleid werd het tweede televisienet verder uitgebouwd en werd Teletekst opgestart. In juni 1989 ging Bert Hermans met pensioen. In mijn archief vond ik slechts één stukje waarin naar Hermans wordt verwezen. Het is van de hand van mijn collega bij De Rode Vaan, Lode De Pooter, en ik ga er absoluut niet mee akkoord, maar ik geef het toch maar voor wat het waard is…

Onze algemene « afsluiter » gaat deze week over de aanwending van de televisie in de strijd tegen de misdaad, meer in het bijzonder bij het opsporen van misdadigers. Voorbeelden in Nederland en Duitsland bewijzen dat bepaalde stations zich graag inschakelen in deze speurarbeid. En dat zij er af en toe ook kleine successen mee boeken. Het moet dan ook geen verwondering baren dat velen zich in deze tijd van toenemende criminaliteit en geweld tot would-be pakkemannen ontpoppen en er voor pleiten dat een soortgelijke « werkwijze » ook in ons land zou toegepast worden. Tijdens een recente studiedag te Gent was er zelfs een overweldigende belangstelling voor een debat terzake. Vooral de politiediensten waren in dichte drommen komen opzetten. Maar gelukkig liet niet eenieder zich door hun sirenengezang verleiden. Er waren ook nog heel wat mensen die het procédé gevaarlijk vonden, die vreesden voor het vertekend beeld dat het van de criminaliteit geeft en die waarschuwden voor de angstgevoelens en de vooroordelen die het bij het publiek dreigt aan te wakkeren. Het deed ons dan ook genoegen dat de scheidende voorzitter van de Raad van Beheer van de BRT (Herman Balthazar) en de directeur-generaal van de BRT (Bert Hermans) zich eveneens in die zin uitspraken. De BRT denkt op dit ogenblik nog niet aan de start van zulk een reeks. Goed ook. Maar wat gaat het morgen worden met een andere voorzitter, met een andere raad ? En met een stel lieden (en partijen) die alles in het werk stellen om privé-zenders naast de BRT op te richten. Met publiciteit enz. Over hun « morele normen » maken wij ons heel wat zorgen… (Lode De Pooter in De Rode Vaan nr.16 van 1984)

P.S. Bert Hermans weer zo’n typisch voorbeeld van iemand die compleet door de mazen van het internet dreigt te vallen. Zo is er b.v. geen enkele foto van hem te vinden. Wie helpt mij om dit euvel te verhelpen? Met dank bij voorbaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.