Vandaag is het al zeventig jaar geleden dat de Noorse schrijfster Sigrid Undset is gestorven.

Ze werd geboren in Kalundborg in Denemarken. Haar familie verhuisde echter naar Noorwegen toen zij amper twee jaar oud was.
Haar bekendste werk is “Kristin Lavransdatter”, een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen, waarmee ik wil zeggen dat het weliswaar een historisch werk betreft, maar dat het zeker geen romantisch escapisme is maar veeleer een realistische benadering van mens en milieu. Het boek werd van 1920 tot 1922 in drie delen gepubliceerd. Het beschrijft Noorwegen in de tijd dat het land nog katholiek was (ten tijde van Undset was het eerder protestant) en misschien is het dan ook niet echt verwonderlijk dat zij zich in 1924 bekeert tot het katholicisme. In 1928 kreeg ze de Nobelprijs voor de Literatuur. Dat was wellicht n.a.v. de publicatie van “Olaf Audunszoon” (1925-26), wat de mannelijke tegenhanger van “Kristin Lavransdochter” kan worden genoemd. In 1940 vluchtte Undset naar de Verenigde Staten wegens haar verzet tegen nazi-Duitsland en meer bepaald de Duitse bezetting van haar land. Ze keerde pas terug in 1945 toen de nazi’s verslagen waren. Ze stierf in 1949 in Lillehammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.