Het is vandaag precies 200 jaar geleden dat de Franse schilder Gustave Courbet werd geboren. Ik geef het toe: ik wilde hier eigenlijk zijn schandaal verwekkende schilderij “L’origine du monde” zetten of bij nader inzien zijn “Le sommeil”, dat ik eigenlijk veel mooier vind, maar… ik heb het niet gedurfd. Laf van mij, maar het geeft wel aan welke kracht er in de werken van deze schilder stak en nog altijd steekt! Het is dan maar een zelfportret geworden.

In 1844 werd zijn zelfportret, Courbet met zwarte hond (is niet hetzelfde als dat hierboven), geaccepteerd door de invloedrijke Parijse salon. Zijn invloed op de Franse schilderkunst van de negentiende eeuw was groot. Het vernieuwende aan zijn werk was het realisme; taferelen uit het dagelijks leven werden hoofdonderwerp en op groot formaat afgebeeld zoals steenhouwers of een begrafenis. Zo is Courbets schilderij l’Atelier du peintre bijna 6 meter breed. Daarbij maakte hij de werkelijkheid niet mooier dan ze was, zoals velen van zijn tijdgenoten, maar liet het schilderij voor zichzelf spreken. Dit leidde voortdurend tot schandalen in het Franse culturele leven.
Courbet, die antiklerikaal was, was bevriend met Pierre-Joseph Proudhon. Ook Courbet leunde aan bij het gedachtegoed van het anarchisme. Toen de communards in 1871 de Colonne Vendôme neerhaalden werd hij veroordeeld als aanstoker er van. De kosten van de wederoprichting werden verhaald op Courbet, die elk jaar 10.000 francs zou moeten betalen, omgerekend zo’n 43.000 euro. Hij stierf echter in ballingschap in Zwitserland vóór de eerste termijn kon worden betaald. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.