Op de Velle houden verschillende straten met de regelmaat van een klok een buurtfeest: Beeldstraat, Heistraat, Steendonkstraat… Op zaterdag 8 juni was de Brandstraat voor de 5de maal aan de beurt. De hoeve van de familie Pauwels (‘Herdershof’) was de plaats van het gebeuren. 120 buurtbewoners waren present, afkomstig van Temse en Sint-Niklaas, want de ene kant van de Brandstraat is grondgebied Temse, de andere Sint-Niklaas.

Namens het Organisatiecomité sprak Roosje Debbaut een hartelijk welkomstwoord uit, waarna burgemeester Luc De Ryck als gastspreker het feestmaal inleidde. Hij verwelkomde in het bijzonder Victor De Cauwer, vader van wielericoon José, die volgend jaar (op 20 juli) 100 wordt (de man met pet naast burgemeester De Ryck). In de lijn van de traditie groeide het feest uit tot een groot succes.
De naam Brandstraat wordt voor het eerst in de archieven aangetroffen in 1544. Wat de oorsprong betreft: ‘Brand’ verwijst naar een plaats (bos) waar brandhout of brandstof (in die tijd: turf) werd gehaald. De nabijgelegen zijstraat ‘KLetterbos’ verwijst naar een bos met ‘kletters’, d.w.z. klaterabelen (soort populieren), het bos werd geëxploiteerd voor brandhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.