De Britse luitist Anthony Rooley (afkomstig uit Leeds) viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Veel heb ik over deze stichter (in 1969) van het ensemble voor oude muziek, The Consort of Musicke, niet te melden, tenzij dan iets wat in al zijn biografieën wordt vergeten, namelijk dat niet alleen The Beatles, maar ook hij eigenlijk afkomstig is uit de skiffle-beweging in de jaren vijftig in Engeland. De “officiële” biografen lijken zich hiervoor wel te schamen, maar dat is natuurlijk totaal ten onrechte, zeker in het licht van de historische uitvoeringspraktijk, die Rooley later zou aankleven. En het bewijst nog eens hoe belangrijk die skiffle-beweging ooit is geweest! En natuurlijk mag ik ook niet vergeten te vermelden dat Rooley lange tijd de partner is geweest van sopraan Emma Kirkby die ik destijds heb geïnterviewd in Zweden. En ook al zijn ze nu in hun privé-leven niet meer samen, toch maakt Emma nog altijd deel uit van the Consort of Musicke en geven ze ook nog recitals onder hun beidjes, zoals bijgevoegde foto illustreert. Ook Andrew Lawrence-King (die ik dan weer gewoon hier in Gent heb geïnterviewd) maakt trouwens deel uit van the Consort.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.