Vandaag is het zeventig jaar geleden dat de Amerikaanse pianist Emmanuel Ax (foto Yuyu via Wikipedia) werd geboren in Oekraïne. Zijn ouders, Joachim en Hellen Ax, hebben beiden een naziconcentratiekamp overleefd. Emanuel begon met pianolessen toen hij zes jaar oud was; zijn vader was zijn eerste leraar. Toen hij acht was verhuisde het gezin eerst naar Warschau en twee jaar later naar Winnipeg, Canada. Hij ging daar naar The Junior Musical Club of Winnipeg voor verdere lessen. In 1961 verhuisde het gezin weer, ditmaal naar New York City waar Emanuel zijn studie voortzette aan de Juilliard School bij Mieczysław Munz. In 1970 verwierf hij zijn bachelor-diploma in Frans aan de Columbia University en werd Amerikaans staatsburger.

Hij eindigde zevende in de Elisabethwedstrijd 1972 en werd twee jaar later winnaar van de Rubinsteinwedstrijd. Hij werd gesteund door Isaac Stern, die hem later in zijn pianokwartet opnam naast altviolist Jaime Laredo en cellist Yo-Yo Ma. Samen met deze laatste was Ax ook te horen in de film “Immortal Beloved”. Hier speelt hij dus uiteraard muziek van Beethoven, maar Ax is vooral een groot aanhanger van eigentijdse klassieke muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.