De Engelse schrijfster Margaret Drabble (foto Summonedbyfells via Wikipedia) viert vandaag haar tachtigste verjaardag.

Met haar derde roman “The Millstone” (1965) won zij in 1966 de John Llewellyn Rhys Memorial Prize. Voor haar daaropvolgende werk, Jerusalem the Golden, ontving zij in 1967 de James Tait Black Memorial Prize. Tien jaar later was er The Ice Age (De IJstijd). Het is een sleutelroman (de Engelsen gebruiken de Franse uitdrukking roman à clef) die de ervaringen van de voormalige televisieproducer, latere projectontwikkelaar Anthony Keating volgt terwijl hij de ups en downs van het leven in de jaren zestig en zeventig ervaart. Helaas kan (of wil) niemand mij de sleutel tot de roman overhandigen, zodat ik op mijn eigen lectuur moet terugvallen en zeker bij de aanvang doet het boek mij enorm denken aan het lied “Ik heb een zwaar leven” van Brigitte Kaandorp. Mens, wat kan jij zàgen, zeg! En dan heb ik het uiteraard over Drabble, want Kaandorp bedoelt het allemaal satirisch. Maar dat zagen laat Drabble dan over aan een mannelijke figuur, die Keating dus. Al kunnen de andere personages (veel te veel eigenlijk) er ook wat van! Ze moeten tenslotte de titel waarmaken.

Maar dan krijgen we plotseling een heel andere wending in het laatste deel. Plots zitten we in een roman van John Le Carré. Ze maakt er trouwens zelf even een allusie op (p.247). En zo is het boek een illustratie van het terugkerende thema in haar werk, namelijk de correlatie tussen de hedendaagse Engelse maatschappij en de individuen die erin leven. Hoewel haar werken in beginsel niet autobiografisch zijn, zijn sommige karakters en de gebeurtenissen die ze tegenkomen wel geïnspireerd op het leven van Drabble zelf.

Naast romans heeft Drabble onder meer ook korte verhalen, toneelstukken en non-fictie werken geschreven. De schrijfster A.S.Byatt is haar oudere zuster. Zij hebben nauwelijks contact en lezen elkaars boeken niet. De oorzaak van de nooit aflatende vete is iets typisch Engels als… “the writerly appropriation of a family tea-set.” (The Daily Telegraph van 22 september 2011)
Van 1960 tot 1975 was Drabble gehuwd met de acteur Clive Swift, bekend als ‘Richard’ in de tv-serie “Keeping Up Appearances”. In 1982 huwde ze de historicus Michael Holroyd.

Referentie

David Atkinson, Eleven and a Half Years of Books, 2015

Jane Duran, Fiction, History and Philosophy: The Work of Margaret Drabble, Sydney Open Journals Online, 2012

A.Hammond, British Fiction and the Cold War, 2013

Ruth Wittinger, Thatcherism and literature: representations of the ‘state of the nation’ in Margaret Drabble’s novels, 2002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.