Het is alweer vijf jaar geleden dat in Hasselt radio-en televisiemaker Jos Ghysen is overleden.

Jos Ghysen werd geboren op 1 mei 1926 in Hasselt en genoot vooral bekendheid door het legendarische radioprogramma Te bed of niet te bed. Elke zaterdagochtend luisterden meer dan een miljoen mensen naar dit praat- en muziekprogramma, dat afgesloten werd met een populaire quiz, waarin gespeeld werd voor bij voorbeeld ‘zeven dagen Zwarte Woud’.
Ook zijn cursiefjes, die hij wekelijks voorlas in Het Schurend Scharniertje, staan in het collectieve geheugen gegrift. Het beroemdste, “Onder de wapens”, heb ik zelfs nog gebruikt in mijn lessen Nederlands.
Na een radiocarrière van meer dan veertig jaar nam Jos Ghysen in 1991 afscheid van zijn luisteraars (zie foto; ik was daar trouwens ook aanwezig).
Hij stapte over naar VTM, waar hij van 1992 tot 1999 het populaire Zondag Josdag presenteerde. Dat programma sloot hij, net als Te bed of niet te bed, telkens af met de beroemde woorden ‘bij leven en welzijn’. Iedereen kent ook nog wel de hilarische parodie door Marc Uytterhoeven in “Alles kan beter”, waarin Rob Van Oudenhoven zogezegd vibrators verzamelde, die door Barbara Sarafian deskundig werden uitgetest…
Op VTM maakte Jos Ghysen ook geregeld zijn opwachting in het moppenprogramma HT&D. Ook na zijn afscheid van VTM bleef Ghysen actief. Zo ging hij bloggen voor Q-Music en vijf jaar vóór zijn dood werd hij door computermagazine Clickx uitgeroepen tot blogger van het jaar. Op zijn website publiceerde hij korte oneliners of bedenkingen bij allerlei onderwerpen.
Twee jaar vóór zijn dood raakte Jos Ghysen in opspraak, toen ex-VRT-journaliste Kris Smet in Reyers Laat verklaarde dat hij jarenlang zijn voormalige medewerkster Ireen Houben seksueel had misbruikt. De intussen hoogbejaarde Hasselaar gaf in een reactie wel toe dat hij een buitenechtelijke relatie met Ireen Houben had gehad, maar de aantijgingen van seksueel misbruik heeft hij altijd met klem ontkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.