Vandaag wordt de Amerikaanse zangeres Michelle Phillips (foto YouTube) 75 jaar. Zij is het nog enige overlevende lid van het typische sixties-kwartet The Mamas and The Papas, aangezien John Phillips (1935–2001), Denny Doherty (1940–2007) en Cass Elliot (1941–1974) al sinds korte dan wel langere tijd (Mama Cass) overleden zijn…

Michelle Phillips werd geboren als Holly Michelle Gilliam in Long Beach, Californië, het Amerikaanse landsgedeelte waarmee The Mamas and The Papas worden vereenzelvigd. In interviews gaven de bandleden grif toe dat tijdens hun opnamesessies (en eigenlijk ook de rest van hun leven) veel gebruik werd gemaakt van drugs; er waren altijd veel marihuana en andere populaire drugs uit die tijd voorhanden. Ze gaven zelfs toe dat ze de drugs gebruikten voor de ogen van hun kinderen.
Michelle trouwde in 1962 met John Phillips en samen schreven ze California Dreamin’, de eerste hit van The Mamas and The Papas. Nadien volgden nog Monday Monday (binnen gekomen in de top veertig van Radio Veronica op 21-05-1966), I saw her again (13-08-1966), Words of love (18-02-1967), Dedicated to the one I love (08-04-1967), Creeque Alley (08-07-1967) en vooral Twelve thirty, mijn lievelingsnummer van de groep, omdat het iets magisch-realistisch heeft:
“I used to live in New York City
Every thing there was dark and dirty
Outside my window was a steeple
With a clock that always said 12:30″
(*)
Inspiratie voor de groepsnaam kwam van een praatprogramma op televisie. Tijdens een brainstormsessie over welke naam men de groep zou geven, zette iemand de televisie aan en daar was juist een talkshow bezig met als gast een Hell’s Angel. Die zei op een bepaald moment: “Some people call our women cheap, but we just call them our Mamas”. Cass sprong op en riep uit “Ja! Ik wil een ‘Mama’ zijn!” Michelle stemde daarmee in en wilde ook een ‘Mama’ zijn, waarop John en Denny repliceerden: “Dan zullen wij maar the Papas zijn, zeker?”
John en Michelle Phillips hadden samen een kind, Chynna Phillips, die later zelf ook een vocal group oprichtte genaamd Wilson Phillips (samen met twee telgen van Brian Wilson, Wendy en Carnie). Het paar scheidde in 1970 nadat John er eindelijk achtergekomen was dat Michelle ook nog een verhouding had met het andere bandlid Denny Doherty en dat al sedert de tijd van The Journeymen (een folkgroep die nog aan The Mamas and The Papas voorafging). Aangezien het vierde band-lid, “Mama Cass” Elliott, ook verliefd was op Doherty, leidde dit dus uiteindelijk ook tot het einde van The Mamas & the Papas.
Jill Gibson, een vriendin van hun producer, werd eerst nog ingehuurd om de plaats van Michelle in te nemen (Gibson was geen zangeres, maar volgens sommigen was Michelle dat ook niet, uiterlijk leek ze echter met haar lang blond haar, haar slanke taille en haar knap gezicht erg op Michelle). Op verzoek van fans werd Michelle echter teruggevraagd, maar toen ze begon uit te gaan met Gene Clark van de concurrerende band The Byrds werd ze opnieuw uit de band gezet.
In 1970 was Phillips overigens ook gedurende slechts acht dagen getrouwd met acteur Dennis Hopper. Over dit huwelijk zei Phillips ooit: “Het waren de gelukkigste acht dagen van mijn leven.” Of het er iets mee te maken had, weet ik niet, maar feit is dat nadat ze uit The Mamas and The Papas was gezet, ze vooral als actrice aan de kost kwam.

Ronny De Schepper

(*) Het nummer speelt ook een belangrijke rol in de ensemblefilm “Bad Times at the El Royale” van Drew Goddard uit 2018 (en het is geweten dat Goddard de muzikale fragmenten zo belangrijk vond dat hij het scenario niet wou verkopen als men niet alle rechten op de gekozen nummers kon kopen). Chris Hemsworth’s character, Billy Lee, is indeed loosely based on Charles Manson. The horrifying murders that Rosie is hinted to have committed reference to the Tate murders carried out by the Manson Family. Another unsettling connection between Billy Lee and the Manson Family/Tate murders is the song used to officially introduce him in the story: “Twelve Thirty (Young Girls Are Coming to the Canyon)” by The Mamas and the Papas. Apparently, when the bodies of Sharon Tate and her friends were found in the Cielo Drive house, the song was heard playing in another room. Coincidentally both this film and Once Upon a Time in… Hollywood (2019) feature the songs ‘Hush’ by Deep Purple and ‘Twelve-Thirty’ by The Mamas and the Papas, are set in 1969, and reference the Manson family. (IMDb)

3 gedachtes over “Michelle Phillips wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.