Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Amerikaanse cartoonist Dik Browne is overleden. Hij is bij ons vooral bekend door de reeks “Hägar de Verschrikkelijke”.

Dik Browne werd als Richard Arthur Allan Browne geboren in New York en werkte in de jaren veertig als illustrator bij verschillende publicaties, waaronder het weekblad Newsweek, en in de reclamewereld. Hij ontwierp onder andere het eerste logo van de Chiquita-bananen.
In 1954 begon hij in samenwerking met Mort Walker met de stripreeks Hi and Lois rond het echtpaar Hi (voor Hiram) en Lois Flagston. Dit was een spin-off van Walkers populaire strip Beetle Bailey. Walker schreef de verhalen en Browne verzorgde het tekenwerk. In Nederland verscheen deze strip onder de titel De Familie Achterop op de achterzijde van het vrouwentijdschrift Margriet. Of het ooit in Vlaanderen is verschenen (en eventueel onder welke naam), weet ik niet.
In 1973 creëerde Browne zijn eigen reeks Hägar de Verschrikkelijke, een strip die snel succes kende en in ongeveer 1900 kranten over de hele wereld verschijnt en in talrijke boekuitgaven is herdrukt. Toen hij in 1989 in Florida overleed, werd de reeks werd voortgezet door zijn zoon Chris Browne. Zijn andere zoon, Robert “Chance” Browne, heeft het tekenwerk overgenomen voor Hi & Lois, waarvoor Brian en Greg Walker, de zonen van Mort, nu de verhalen schrijven. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.