Mijn Facebook-vrienden weten het al langer, maar nu vijf jaar geleden oordeelde ik het tijd om het ook langs deze weg bekend te maken: op FB stel ik al enkele jaren albums samen met telkens foto’s die een beeld moeten geven van wat me in een bepaald jaar bezighield. Want die fotoboeken zijn inderdaad per jaar samengesteld (FB zou me overigens een groot plezier doen, mocht het mogelijk zijn de fotoalbums zelf te rangschikken, dan kon ik dat inderdaad per jaar doen, wat mij heel wat tijd zou besparen, maar dit terzijde). Nu, veel van die foto’s hebben betrekking op wielrennen, aangezien dit één van mijn grote passies is (daarnaast komt vooral muziek aan bod, maar ook – in mindere mate – film, televisie, toneel en literatuur, naast natuurlijk foto’s uit de privé-sfeer). En daarom zat ik met een probleem wat het dateren van foto’s betreft aan de hand van wielertruitjes die al dan niet een kraagje hadden…

Aangezien ik niet wist wat ik als zoekterm voor dit probleem moest ingeven op de site die normaal mijn toeverlaat is voor dergelijke kwesties, namelijk Wielerarchieven, stelde ik mijn vraag maar per mail aan de grote baas van WA zelf, Jan De Smet: “Jan, in mijn foto’s van 1958 duiken stilaan de truien met kraagjes op (Noël Foré – zie foto als voorbeeld -, Marcel Rohrbach, Brian Robinson…), maar het klopt blijkbaar niet altijd dat deze ouder zouden zijn dan de huidige truitjes cfr. Lokomotief: Gerrit Voorting zonder kraagje, Piet Damen en Jaap Kersten mét en toch zijn de foto’s van later volgens mij. Klopt mijn redenering een beetje of is daar op Wielerarchieven iets over te vinden?”

model30j

Jan schoof de vraag door naar de specialist bij uitstek op het gebied van wielertruitjes, namelijk Jan Soens. En die gaf het volgende antwoord: “In eerste instantie voeg ik hierbij enkele modellen die ook een overzicht geven van de evolutie van de truien. Maar zo voor de vuist weg zie ik er niet duidelijk een lijn in. Ik denk dat het een beetje afhankelijk is van de leverancier van de truien. Mercier-truien (tijdperk vóór Fagor) waren altijd zonder rits (model 1). Ik ken ook geen Mercier-trui (of filialen) met col en knopen.

model402a

In de Ronde van Frankrijk – met truien geleverd door Unis Sports – was het klassiek een trui met een col, zonder kraagje (model 2). Het kraagje, met de bijhorende knoopjes duikt voor het eerst op in 1949 (model 3), waar de twee modellen worden gedragen. In 1950 worden de beiden naast elkaar gedragen. In 1951 wordt nog uitsluitend de trui met het kraagje en de knopen voorzien. Wellicht dat men in de vorige jaren uit de bestaande voorraad heeft geleverd.

model502c

In Italië duiken de eerste kraagjes al op in 1935 (Dei en Frejus waarvan ik geen truien ken zonder kraagje). De Italianen waren altijd haantje de voorste wat de layout van de truien betrof. In 1960 komen dan voor het eerst de truien met col en rits (model 4). “

model702d


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.