Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat Ringo Starr aan zijn amandelen diende te worden geopereerd en The Beatles zonder hem op tournee gingen (o.a. naar Nederland). Ringo werd vervangen door Jimmy Nichol van Georgie Fame and the Blue Flames (uiterst rechts op bovenstaande foto van Eric Koch via Wikipedia) en sukkelde in een depressie omdat hij dacht dat men hem definitief zou vervangen…

Over de capaciteiten van Ringo Starr (zoals Richard Starkey gekend zou worden) als drummer lopen de meningen erg uiteen. Het is natuurlijk een feit dat The Beatles zelf Pete Best aan de deur hebben gezet om hem door Ringo te vervangen nadat ze hem aan het werk hadden gehoord en gezien bij Rory Storm and the Hurricanes, maar wellicht had dit meer met “beter in de groep liggen” te maken dan met echte “drumredenen”.
Dat producer George Martin altijd problemen heeft gehad met het aandeel van Ringo bleek al van bij de aanvang toen hij voor “Love me do” voor Andy White opteerde. Hij zou later ook verklaren dat Paul McCartney eigenlijk een betere drummer was dan Ringo. Zelfs John Lennon zou ooit op de vraag van een journalist of Ringo Starr nu de beste drummer van de wereld was, antwoorden: “De beste drummer van de wereld? Hij is niet eens de beste drummer van The Beatles!” (*)
Het is eveneens een feit dat in de periode na The Beatles Ringo Starr uiteraard vaak werd gevraagd om deel te nemen aan allerlei projecten (Concert for Bangla Desh e.d.), maar dat hij dan altijd (en wel degelijk: altijd) een andere drummer naast zich kreeg (meestal Jim Keltner).
Anderzijds is iemand als Peter Cnop er wel van overtuigd dat zijn sobere drumstijl kenmerkend was voor de Fab Four en dat die wel degelijk heeft bijgedragen tot het succes.

paul-visit-68

(*) Een zeldzame foto van Paul McCartney als drummer: op vrijdag op 25 october 1968 Paul McCartney made an unannounced afternoon visit to the Cavern Club with his new girlfriend Linda Eastman. Alf Geoghegan rushed out to buy a camera and Linda took several photographs of the visit. The band Curiosity Shop were rehearsing and Paul decided to join them by helping out on the drums.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.