Tien jaar geleden was op VTM het eerste deel van “The Ten Commandments” van Cecil B.DeMille te zien (deel twee was voor ’s anderendaags). Ik heb zelf zeker niet gekeken, omdat op hetzelfde moment op één de finale, zowel van de Giro als van de Ronde van België te zien was. Ik wijd er echter wel een stukje aan omdat het voor mij een jeugdherinnering naar boven brengt.

Ik heb de film weliswaar niet gezien toen hij pas werd uitgebracht (1956), want toen was ik nog te jong, maar ik heb hem wél gezien op een leeftijd dat ik nog te jong was om ’s avonds naar de bioscoop te gaan. Zestien of zo, zeg maar. Ja, zo ging dat nog in de jaren zestig!
Ik was dus met de fiets van Temse naar Sint-Niklaas gefietst om in een parochiezaaltje in de Ankerstraat, schuin tegenover de Broedersschool waar ik later nog les zou geven, naar de film te gaan kijken. Dat zaaltje (het Gildenhuis was de naam, geloof ik) is ondertussen verdwenen en wellicht moeten we daar niet eens om treuren want op het gebied van geluidsdichtheid was het niet echt een topper. Tijdens die bewuste voorstelling hebben wij namelijk de hele tijd kunnen meegenieten van een bal populair dat ergens in een andere zaal plaatsvond. Een lokaal groepje maakte brandhout van de hits uit die tijd, terwijl wij Mozes de waat’ren zagen scheiden of zijn stenen tafelen te grabbel gooien als tijdens zijn afwezigheid het Godsvolk zich overgaf aan seks, drugs & rock’n’roll!
Ik herinner me nog dat ik dat eigenlijk allemaal niet zo erg vond. Het zal dus wel zijn dat men met ouder te worden minder verdraagzaam wordt, want nu zou ik dat niet meer pikken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.