Francis Rossi (foto YouTube) viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. Hij is het gezicht van de rockgroep Status Quo.

De band begon in 1962 als de beatgroep The Spectres. Naast Rossi (zang en gitaar) bestond de groep uit Alan Lancaster (basgitaar), Roy Lynes (keyboard) en John Coghlan (drums). Rond 1967 ontdekten de bandleden de psychedelische rock en trokken ze Rick Parfitt (eveneens gitaar en zang) aan en noemden ze zich Status Quo. De eerste grote hits waren psychedelische nummers zoals “Pictures of Matchstick Men”, “Black Veils of Melancholy” en “Ice in the Sun”.
Op het album “Ma Kelly’s Greasy Spoon” (1970) veranderde Quo zowel uiterlijk als muzikaal van stijl. Geleidelijk werd een zeer breed publiek bereikt. De band ontwikkelde een eigen kenmerkende stijl van weinig akkoorden, makkelijke teksten en een stevig ritme. De band had wereldwijd grote hits met onder andere “Caroline”, “Down Down”, “Whatever You Want”, “Rockin’ All Over the World”, “The Wanderer” en “In the Army Now”, maar brak nooit door in de VS. De grootste hit had de band in 1975 met de liveversie van “Roll Over Lay Down”, van het album “Hello!” (1973). In de voormalige Sovjet-Unie, waar toen de perestrojka was begonnen, verkreeg Status Quo met liveoptredens een supersterrenstatus.
Ondertussen wijzigde de samenstelling herhaaldelijk, maar Rossi bleef samen met Rick Parfitt het gezicht van de groep bepalen (*) tot Parfitt op 24 december overleed hij op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een infectie, nadat hij vanwege een schouderkwaal was opgenomen in een ziekenhuis in het Spaanse Marbella. Het dient gezegd dat hij in juni van dat jaar al een zware hartaanval had gehad na een optreden in de Turkse badplaats Antalya. Ik ben er niet zeker van dat sindsdien de Quo nog optreedt. Rossi zal nu wel het merendeel van zijn tijd doorbrengen bij zijn tweede vrouw en acht (!) kinderen.

Ronny De Schepper

(*) Puur ten persoonlijken titel vind ik bassist John “Rhino” Edwards ook een typisch gezicht van de groep, aangezien hij een lookalike is van voormalig confrater Rudy Moeraert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.