De Amerikaanse pianist Jo Alfidi zou vandaag zeventig jaar zijn geworden, maar ik stel vast dat hij reeds op 2 februari 2015 in Brussel is overleden. Een doodsoorzaak heb ik niet kunnen terugvinden.

Joseph Alfidi was een Amerikaans wonderkind dat op vijfjarige leeftijd reeds “La Forza del Destino” dirigeerde. Joey continued to perform as a piano virtuoso and to write symphonic compositions, chamber music, and piano works as he mastered conducting. In late November 1960, the 11-year-old appeared with the Antwerp Philharmonic and was hailed as “the greatest child prodigy since Mozart”. On December 1, 1960, he gave a royal command performance at the Palais des Beaux-Arts in Brussels before the Dowager Queen Elisabeth of Belgium, appearing in his multiple roles as pianist, conductor, and composer.
The live recording of this concert, released as a 2-LP set called “Command Performance”, contains his own Piano Concerto No 2, Beethoven Symphony No 8, Beethoven 3rd Piano Concerto, Chopin Etude Op. 25 No 12, and Rachmaninoff Prelude in C-sharp Minor.
He accepted an invitation from Queen Elisabeth to study at the Brussels Conservatory, where his teachers included Eduardo del Pueyo and Jean Absil. In 1965, he received his Diplôme Supérieur for the piano and joined the Chapelle Musicale Reine Elisabeth for a three-year term of study. Hij “dankte” haar met derde te eindigen op de Elisabethwedstrijd 1972 (*). In de finale speelde hij het fameuze derde pianoconcerto van Sergei Rachmaninov. Zoals gebruikelijk werd van deze uitvoering ook een plaat geperst, daarom is het eigenlijk opmerkelijker dat hij enkele jaren later ook nog een plaat heeft gemaakt met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Onder leiding van zijn landgenoot Theodor Bloomfield speelt hij hierop het concerto van George Gershwin. Hij bleef al die tijd hier wonen (het hoefden niet altijd pianisten “van achter het ijzeren gordijn” te zijn), want hij heeft ook enkele kamermuziek-albums opgenomen voor EMI-Belgium. Al die tijd gaf hij les aan het conservatorium van Luik.

(*) Voor alle duidelijkheid, de aanhalingstekens staan er niet voor niks want Elisabeth zelf was reeds in 1965 overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.