Tachtig jaar geleden werd Ferdinand Bracke geboren in Hamme. Alhoewel zijn ouders al naar Wallonië verhuisden, toen hij nog heel erg jong was, is hij toch altijd een mondje Vlaams blijven spreken.

Ferdinand Bracke werd beroepsrenner in 1962 en bleef actief tot 1978. Hij was een begenadigd tijdrijder, zowel op de weg als op de wielerbaan in de discipline “achtervolging”. Op de baan werd hij tussen 1965 en 1973 vijfmaal Belgisch kampioen, waarvan viermaal in de achtervolging; de andere titel was achter derny. Ook werd hij tweemaal wereldkampioen achtervolging, in 1964 en 1969.
Op 30 oktober 1967 vestigde hij een nieuw werelduurrecord in Rome en doorbrak als eerste de grens van de 48 kilometer in één uur. Hij reed in totaal 600 meter meer dan Jacques Anquetil datzelfde jaar nog in Milaan had gedaan. Toch staat in sommige boeken vermeld dat hij het record van Roger Rivière uit 1958 heeft geklopt, aangezien Anquetil zich niet had aangemeld voor de dopingcontrole en het record dus eigenlijk niet gehomologeerd had mogen worden.
In 1971 slaagde hij er ook in de Ronde van Spanje te winnen. En wat al te vaak wordt vergeten: net als Herman Van Springel is hij één van de grote verliezers van de Tour van 1968. Vóór de finale tijdrit stond hij immers weliswaar pas als zevende geklasseerd, maar op amper 1’56” van gele trui Van Springel en hij was normaal gezien de betere tijdrenner… Hij zou uiteindelijk echter slechts vierde worden in de tijdrit en derde in de einduitslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.