“Tommy” is het allereerste muzikale werk dat expliciet als “rockopera” betiteld werd. Er waren wel andere rockopera’s avant la lettre, maar “Tommy” populariseerde het genre. Het is de eerste van de twee rockopera’s van de Britse rockband The Who (de tweede rockopera van songwriter-gitarist Pete Townshend is “Quadrophenia”).

Townshend schreef de rockopera, afgezien van twee nummers die basgitarist John Entwistle schreef. Keith Moon zou ook een nummer hebben geschreven, maar het bleek uiteindelijk toch door Townshend geschreven te zijn. Een ouder nummer van blues-musicus Sonny Boy Williamson II (“Eyesight to the blind”) werd ook in de mini-opera ingelijfd. De speeltijd is exact 74 minuten.
De opera vertelt het verhaal over het autistische kind Tommy. Eigenlijk is het een metafoor: we hebben vijf zintuigen, maar toch zijn we blind voor de realiteit. Tommy staat dus symbool voor onze eigen onvolkomenheden.
Op de originele albumversie is het verhaal vrij losdradig en werden de nummers vaak post factum door Townshend in interviews aaneengeknoopt.
In 1975 werd de rockopera verfilmd door de Brit Ken Russell, met Roger Daltrey als Tommy. De andere bandleden van The Who speelden ook in de film mee. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.