“Kun je misschien wat harder fluisteren?” schreef dichter en essayist Jeroen Mettes. We proberen het, tijdens het jaarlijkse zomerfestival van de KANTL in en om kasteel Beauvoorde op 3 juli. (Foto’s: Radna Fabias © Casper Kofi, Erik Vlaminck, Wiet van de Leest, Chokri Ben Chikha © Tom Verbruggen, Tom Theuns & Vera Coomans © Steven Vanderspoilden, Dominique De Groen © Brecht Van Maele, Geert Buelens, Soetkin Collier © Gentblogt)

De wereld is altijd wel in verandering, al lijkt die verandering nu pregnanter dan ooit. Pendelend tussen hoop en angst, tussen (her)maakbaarheid, het status quo en een dreigende Apocalyps verhitten de debatten op verschillende fora. Straten worden ingenomen door klimaatbrossers en gele hesjes; #MeToo, dekolonisatie en andere bewegingen klagen oude structuren aan, die zich, met evenveel verontwaardiging, schrap zetten.
Meer dan vijftig jaar na mei ’68 lijkt de contestatie, minder eensgezind, aangestuurd te worden vanuit de nieuwe media. Iedereen lijkt opiniemaker (en spreekt voor eigen kerk?) op Twitter, WhatsApp of Facebook…
Maar hoe spreken de trage, gedrukte letteren? Getuigen zij nog of opnieuw van enig engagement? En hoe klinkt dat dan? We beluisteren enkele mogelijkheden tijdens deze editie van KANTeLing.
Cultuuressayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Utrecht Geert Buelens, auteur van het recent verschenen De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, overschouwt in vogelvlucht het landschap van het geletterde engagement, toen en nu.
Nadien blijft hij op het podium staan als dichter en krijgt hij gezelschap van Dominique De Groen en Radna Fabias, twee opgemerkte nieuwkomers in het poëzielandschap.
Vervolgens kruipt Erik Vlaminck in de prozaïsche rol van briefschrijver Dikke Freddy om zich te richten tot iedereen die hogerop staat.
Afsluiten doen we muzikaal met de Frontier Café Band. Deze supergroep van de Vlaamse folk, met (ex-)leden van Rum, Madou, Urban Trad, Think of One, Laïs en Zita Swoon brengt met Wereldbrand een collectie liederen over de Eerste Wereldoorlog. De nummers blijken, helaas, weinig aan actualiteitswaarde ingeboet te hebben.
Vanaf 13u30 is het kasteel doorlopend te bezoeken.

Praktisch

Waar? In en rond kasteel Beauvoorde. Wulveringemstraat 10 – 8630 Wulveringem (Veurne).

Wanneer? Woensdag 3 juli 2019. Deuren: 13u30. Programma van 14u30 tot 17u15 – Slotfeest tot 18u30.
Tickets voor €7 of €9 in voorverkoop.

BEREIKBAARHEID
Met de auto: gps-coördinaten Wulveringemstraat 10 Veurne (niet Beauvoorde!)
Openbaar vervoer: met de trein reis je tot in Veurne, vanwaar de belbus Veurne Zuidwest (57) je rechtstreeks naar Kasteel Beauvoorde brengt. De belbus kan gereserveerd worden via telefoonnummer 059/56.52.56.
Met de fiets: Kasteel Beauvoorde ligt op knooppunt 27 van het fietsnetwerk Westhoek Noord. Meer info vind je op de website van Westtoer. Je kunt ook steeds terecht in het bezoekerscentrum van Beauvoorde voor meer informatie over de fiets- en wandelroutes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.