HUMO is al ruim 80 jaar een vaste waarde in het Vlaamse medialandschap, het eerste nummer verscheen op 23 februari 1936. Het ‘onafhankelijk weekblad voor radio en televisie’ heeft niet alleen inhoudelijk en journalistiek geschiedenis geschreven, ook inzake illustraties was (en is) het baanbrekend. De beeldende kunstenaars die in de loop der tijden voor HUMO hebben gewerkt, vormen een aparte categorie: de top. Dat zal nog eens blijken tijdens de opmerkelijke overzichtstentoonstelling die in juni en juli plaatsvindt in de monumentale Dacca Loft (ooit een textielfabriek) in Temse. Een uiterst grondige selectie (640 van de in totaal plusminus 4.000 HUMO-covers die ooit zijn verschenen) wordt dan tentoongesteld. Voor de jaren 1936 tot 1965 werden de covers geselecteerd door initiatiefnemer Raoul De Graeve (tevens voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit), voor de jaren 1966 tot 2019 door HUMO-icoon Guy Mortier.

De wieg van HUMO ligt in 1936, toen de Uitgeverij Dupuis het onder de naam HUMORADIO (een gewiekste samentrekking van ‘humor’ en ‘radio’) aan de wereld schonk. Het blad bevatte naast uitgebreide radioprogramma’s en tips voor doe-het-zelvers bovenal cartoons. Meteen na de komst van de televisie begon het als eerste blad in Vlaanderen de gedetailleerde tv-programma’s van alle beschikbare zenders te publiceren, en werd vanaf 1958 zijn naam ingekort tot HUMO. Sinds 2015 is het blad in handen van De Persgroep.
Door de jaren heen hebben tal van prominente journalisten voor HUMO gewerkt, met als primus inter pares Guy Mortier, hoofdredacteur van 1969 tot 2003, creatief directeur van 2003 tot 2012. De huidige hoofdredacteur is Bart Vanegeren.
Dat voor een cover-expositie werd gekozen, is geen toeval. De covers van HUMO zijn zelden ‘zo maar covers’ geweest en heel vaak ware pareltjes. Samen vormen zij een bijzondere spiegel van de actualiteit van hun tijd, mede door de uitzonderlijk creatieve, vaak geestige, altijd treffende wijze waarop die in beeld werd gebracht. De artiesten op wie daarvoor een beroep werd gedaan, waren dan ook vaak gevestigde waarden: in de begindecennia voornamelijk tekenaars uit de stal van de uitgever (Dupuis), zoals Morris, Jijé, Sirius, Will en Sempé. Vanaf de jaren zeventig trad een briljante nieuwe lichting aan, waaronder sindsdien luid klinkende namen als Ever Meulen, Joost Swarte, Kamagurka, Herr Seele, Jan Bosschaert, Jan De Maesschalck, Jeroom…, geflankeerd door de allerbeste fotografen.
De tentoonstelling is een organisatie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur van Temse in nauwe samenwerking met stripwinkel Beo (Antwerpen) en HUMO. Ze wordt officieel geopend op vrijdag 31 mei (20 u.), met als gastsprekers Guy Mortier en Luc De Ryck, de burgemeester van Temse (en al meer dan 50 jaar trouwe HUMO-lezer).
De expo is van zaterdag 1 juni tot en met zondag 28 juli elk weekend vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u. Plaats van het gebeuren: Dacca Loft, Kasteelstraat 74.
Voor meer informatie: Elke Koppen, museumfunctionaris, 03 710 12 52, museum@temse.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.