De Sloveen Primož Roglič (foto’s Erik Westerlinck) heeft gisteren ook de tweede tijdrit in de Giro gewonnen, zij het deze keer enkel dankzij het geklungel van de Lotto-ploeg. Onze landgenoot Victor Campenaerts reed immers een schitterende tijdrit, maar door het geklungel met een fietswissel na een mechanisch defect verloor hij alsnog met amper elf seconden. Roglic die nog maar enkele dagen geleden opzettelijk de roze trui had afgestaan aan Valerio Conti, is daarmee opnieuw opgerukt naar een tweede plaats op 1’50” van Conti en heeft al zijn rechtstreekse concurrenten een zware slag toegebracht.

In 2006 pakte Primož Roglič (Trbovlje, 29 oktober 1989) op het wereldkampioenschap schansspringen voor junioren de zilveren medaille in de landenwedstrijd. Een jaar later pakte hij met het Sloveense team zelfs de wereldtitel bij de junioren. Roglič’ persoonlijke schansspringrecord is 146,5 meter, dit sprong hij in 2007 in Planica. Wegens een zware val moest Roglič in 2011 een punt achter zijn schansspringcarrière zetten. Tijdens zijn revalidatie richtte hij zich op wielrennen, waarna bleek dat hij goed mee kon in het peloton.
Van 2013 tot en met 2015 kwam Roglič uit voor Adria Mobil, waarvoor hij in 2014 Kroatië-Slovenië en een rit in de Ronde van Azerbeidzjan won. Een jaar later won hij in de Rondes van Azerbeidzjan en van Slovenië een etappe en het eindklassement. Zo werd hij opgemerkt door ProTour-ploeg Lotto.NL-Jumbo die hem aan boord nam.
Op 6 mei 2016 werd hij al meteen verrassend tweede in de openingstijdrit van de Ronde van Italië. Het verschil met de nummer één, Tom Dumoulin, bedroeg slechts 22 duizendste van een seconde. Enkele dagen later, op 15 mei 2016, bevestigde hij zijn tijdritcapaciteiten door de negende rit – een individuele tijdrit over 40,5 km – op zijn naam te schrijven. Bijna twee weken na de Giro werd Roglič nationaal kampioen tijdrijden.
In de Ronde van Frankrijk 2017 won hij de zeventiende etappe van La Mure naar Serre Chevalier. Hij werd hiermee de eerste Sloveen die een Touretappe wist te winnen. Dat is natuurlijk wel eens meer het geval, zo wellicht b.v. ook bij zijn ritzege in de Tirreno Adriatico 2018.
Met een zege in de tijdrit nam Primoz Roglic daarna een stevige optie op de eindzege in de Ronde van het Baskenland en ondanks het feit dat hij er in de slotrit alleen voor stond tegenover een complete Movistar-ploeg, heeft hij toch stand gehouden.
Moest hij het in Baskenland nog helemaal op zijn eentje doen, dan kreeg Primoz Roglic in Romandië toch steun van vooral Steven Kruijswijk om de jonge Colombiaan Egan Bernal met acht seconden af te houden van de eindzege.
Daarna heeft hij na de vierde etappe van de Ronde van Slovenië ook de slottijdrit op zijn naam geschreven. De Sloveen rijfde op die manier een tweede eindzege in de ronde van zijn land binnen.
In de Ronde van Frankrijk leverde Lotto-Jumbo uiteindelijk toch ook als ploeg een prachtprestatie af met twee ritoverwinningen voor Roglic en een derde plaats voor hem en een vijfde voor Kruijswijk als gevolg.
In 2018 heeft Roglic zijn suprematie in de UAE Tour in de laatste bergrit nog eens extra in de verf gezet. In een sprint bergop remonteerde hij in laatste instantie Tom Dumoulin. Op de klim maakte vooral Laurens De Plus indruk. In dienst van kopman Primoz Roglic ranselde hij het peloton uit elkaar en bereidde en passant ook nog de sprint voor. Aangezien de UAE Tour de dag daarna eindigde met een vlakke rit is het klassement na deze rit al gemaakt. Roglic is eindwinnaar, De Plus is met een 9e plaats de beste landgenoot.
Een maand later kon hij amper geloven dat hij zichzelf de winnaar mocht noemen van Tirreno-Adriatico. De kopman van Jumbo-Visma maakte in de afsluitende tijdrit (gewonnen door Victor Campenaerts) precies genoeg tijd goed om Adam Yates met één seconde uit de leiderstrui te rijden.
Na de eerste rit in lijn en de vierde rit in de Ronde van Romandië heeft Roglic deze keer wél de slottijdrit gewonnen vóór kersvers uurrecordhouder Victor Campenaerts. Nadat hij een door de slechte weersomstandigheden ingekorte koninginnerit had gewonnen als snelste van een kopgroep van tien, zat de leiderstrui al stevig om de schouders van Roglic, maar hij wilde blijkbaar nog eens de puntjes op de i plaatsen.
Ook de daaropvolgende Giro begon uitermate positief voor Roglic. Hij won immers meteen de inleidende tijdrit. De wedstrijd was om zo te zeggen al na een half uur afgelopen, want alle favorieten wilden uit schrik voor voorspelde regenbuien vroeg starten. De regen bleef echter uit, zodat het toch nog uitkijken was naar Simon Yates, die als enige later wilde starten. En de Brit deed het zeer goed, maar Roglic bleek toch onklopbaar. De vraag was dan of hij nu deze trui koste wat kost zal verdedigen met het risico er uiteindelijk toch aan ten onder te gaan (zoals Yates vorig jaar), dan wel of hij ze in een geaccidenteerde rit uit handen zou geven. Dat laatste gebeurde inderdaad een paar dagen later. (Wikipedia)

02-Roglic Primoz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.