Fons Mariën las “Het grote niets” van Rosanne Hertzberger.

De ondertitel van dit boek luidt : ‘Waarom we te veel vertrouwen hebben in de wetenschap’. Voor iemand als ik die veel vertrouwen heeft in de wetenschap en tegelijk heel sceptisch staat tegenover veel onwetenschappelijke denkbeelden (astrologie, homeopathie etc.) die nog welig tieren, is dit een provocerende uitspraak. Nochtans is de auteur niet de eerste de beste: ze is wetenschapster (microbioloog) en columniste voor NRC.
Eigenlijk is dit boek van nog geen 100 bladzijden een pamflet. Een heel leesbaar en boeiend pamflet bovendien. Als wetenschapster stoort de auteur zich aan wetenschappelijke onderzoeken (die ook gepubliceerd worden in degelijke tijdschriften) die niet reproduceerbaar zijn. Interessant is dat ze haar pijlen vooral richt tegen allerhande onderzoeken die (moeten) aantonen dat mindfulness (en meditatie) een ‘evidence based’ therapie en praktijk is. Ze onderzoekt deze onderzoeken kritisch en stelt vast dat ze vaak niet heel correct zijn, bijvoorbeeld omdat het moeilijk is een groep met een mindfulness-praktijk te vergelijken met een controlegroep.
De grote subjectiviteit en het placebo-effect maken dat de wetenschappelijke basis van zulke onderzoeken heel smal is. Nochtans is mindfulness (en onderzoeken hierrond) een ware hype in het Westen. Bovendien blijken de onderzoekers in dit veld bijna altijd zelf actief te zijn met mindfulness of meditatie, wat hen op z’n minst de verdenking van vooringenomenheid meegeeft.
Rosanne Hertzberger wil de wetenschap niet verdacht maken, zo blijkt. Ze wil dat mensen kritisch en sceptisch staan tegenover sommige onderzoeken. In wezen streeft ze naar een betere wetenschap. In geen geval wil ze onwetenschappelijke of zelfs antiwetenschappelijke denkbeelden ondersteunen. Voor mij is dit een heel boeiend en erg relevant boek.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.