35 jaar geleden heette de jaarlijkse show van Vuile Mong en de Vieze Gasten “Werk zat!” en ging dus over werkloosheid, een onderwerp waarmee niet direct te lachen valt.

Ja, er vált nog weinig te lachen natuurlijk. Achthonderd duizend werklozen, waarvan tweehonderd duizend jongeren… De Vieze Gasten konden er moeilijk onderuit : dàt zou het thema worden van de nieuwe « show ». Maar wat voor een « show » ? Wat valt er daarover nog lustig te doen ? Want hoe je ’t ook draait of keert : politiek theater bestaat uit twee componenten. En de politiek was er, maar het theater niet.
Niet dat ze niet geprobeerd hebben. Er was b.v. de idee van een « dopperette » op te zetten over het land van de eeuwige glimlach waar men geld wit wast en Verhofstadt onder de rokken van « Frieda » Martens zit. Wel leuk gevonden, maar niet echt uitgewerkt.
Een andere aanpak is bekkentrekkerij. De sketch over het solliciteren b.v. Een succes, dat kan ik moeilijk ontkennen, want de tent lag plat, maar zelf lachte ik toch maar groen. Het is immers hoegenaamd niet grappig. Maar of het daarom aangewezen was dat Mong een ganse avond met een lijkbiddersgezicht rondliep is vanuit theatraal standpunt weer een ander paar mouwen. Bovendien was het erg gewaagd om hem voortdurend het « andere » standpunt te laten verkondigen (een rage blijkbaar op dit moment), dus tégen de werklozen. De bedoeling hiervan is agressie op te wekken en die dan om te buigen tegen de machthebbers, maar noch het ene noch het andere is gelukt. En de « grap » over het ongeluk van Joaquim Agostinho was zelfs totaal misplaatst.
Neen, de Vieze Gasten hebben het dertienpuntenprogramma van de KP (1) op muziek gezet, politiek sta ik dus helemaal achter deze productie (2), maar of zoiets eigenlijk wel kán, dat is de vraag die ieder voor zichzelf moet oplossen.
Persoonlijk vond ik de muziek te bitter, de lach te grimmig en de druiven te zuur.

Referentie
Ronny De Schepper, “Werk zat!” – maar hoe? De Rode Vaan van 17 mei 1984

(1) Waarmee ik zeker niet wil beweren dat de KP het « alleenrecht » op de Vieze Gasten zou hebben, met name de SAP en de PVDA zullen ook wel geen graten vinden in de voorstelling. De SP en het ACV daarentegen zullen de harde aanpak van resp. Van Miert en Houthuys wellicht minder kunnen pruimen. Alvast een moedige beslissing van de Vieze Gasten, waarmee ze zichzelf van een aantal optredens beroven…
(2) Al is het niet meteen duidelijk waarop de titel slaat. Zeker niet als men rekening houdt met het feit dat Mong n.a.v. de Jongerenmars voor Werk stelt : “Laten we elkaar geen blazen wijsmaken, het gaat om een inkomen en niet zozeer om werk, want dat zal zo maar niet uit de lucht vallen…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.