In 1346 was Temse in de ban van een draak: Fretalop, dé schrik van onze gemeente. Hij vrat alles op, vandaar zijn naam, en pas na ontelbare pogingen werd hij verslagen door Ridder Gaspard.

Aldus staat te lezen in het boekje over Fretalop, dat verscheen in 1944 (herziene uitgave 1947). Auteur: Maurice Pauwaert. Het boekje – allicht bij weinigen bekend – werd in 2005 herontdekt door geschiedschrijver Frank De Cuyper. Hij inspireerde een paar jaar later de bierproevers De Objectieve Kaaischuimers (Temse) om een nieuw (blond) bier te brouwen onder de naam Fretalop. Zo gebeurde én met succes! Sindsdien is Fretalop een heel eigen leven gaan leiden. En sindsdien is de draak ook vereeuwigd in een nieuw boek dankzij de samenwerking tussen het Gemeentebestuur (Cultuur, Jeugd, Bib, Academie), Frank De Cuyper, de Culturele Vereniging Spirit en De Objectieve Kaaischuimers. Het is niet alleen een heruitgave van het verhaal, tegelijk is de story herschreven in 100 fragmenten, bedoeld om verwerkt te worden tot ‘strip’verhaal. Daarvoor werd beroep gedaan op 100 tekenaars van àlle leeftijden.
In opdracht van het Gemeentebestuur maakte Matthias Christiaens een Fretalop-tekening en werd het oorspronkelijke verhaal in 100 fragmenten herschreven door Carmen Van Cauwenbergh. Elk fragment diende dus in een tekening omgezet, zodat het geheel herleefde als ‘strip’verhaal.
Nadien werden alle tekeningen gebundeld in een nieuw boek over Fretalop, uitgegeven door de Culturele Vereniging Spirit i.s.m. het Gemeentebestuur, met de volgende inhoud: de originele prozaversie + de nieuwe strip op basis van de 100 fragmenten/tekeningen + toelichting over de auteur en het verhaal door Frank De Cuyper + info over Temse, stripgemeente. Het boek werd officieel voorgesteld op 17 mei 2014 in de feestzaal van het gemeentehuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.