Vandaag is het 65 jaar geleden dat in Mexico-City de Oostenrijkse dirigent Clemens Krauss is overleden. Wat zat hij in Mexico-City te doen? Dat komen we niet te weten op Wikipedia.

Daar leren we alleen: “Krauss begon zijn loopbaan in 1912 in Brünn, en werkte in de jaren twintig met de Grazer Oper, de Wiener Philharmoniker en de Berliner Staatsoper. Van 1929 tot 1934 was hij muzikaal directeur van de Weense staatsopera. Van 1937 tot 1940 was hij algemeen directeur en van 1937 tot 1944 muzikaal directeur van de Bayerische Staatsoper. Van 1937 tot 1944 was hij ook eerste dirigent van het Bayerisches Staatsorchester. “

Naar wat er dus na het einde van de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, daar hebben we het raden naar. Zou het iets kunnen te maken hebben met deze vermelding? “Als vriend van Richard Strauss geldt Krauss als een belangrijk uitvoerder van deze componist.”

Zoals ik elders al heb geschreven, was Richard Strauss immers beste maatjes met de nazistische bewindsvoerders. Is het daarom te ver gezocht om te veronderstellen dat ook Krauss een sympathisant van het regime was? Het hoogtepunt van zijn carrière valt alleszins samen met de jaren dat de nazi’s de lakens uitdeelden op het culturele front.

Trouwens op Wikipedia lezen we ook nog: “Krauss is ook de grondlegger van het Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker, dat voor het eerst op 31 december 1939 werd gespeeld.” Ook daarvan is het geweten dat dit eigenlijk een creatie van de nazi’s is, maar dat “vergeet” Wikipedia dus eveneens te vermelden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.