Negentig jaar geleden werden de eerste Academy Awards uitgereikt. De eerste film die als “beste productie” werd bekroond was “Wings” van William Wellman, alhoewel er dat jaar ook een prijs was voor “de beste artistieke kwaliteit”. En in deze categorie werd “Sunrise” van F.W.Murnau bekroond. De hoofdactrice van deze film, Janet Gaynor, kreeg de oscar als beste actrice, maar dat was dan eveneens voor haar prestaties in “Street angel” en “Seventh heaven”, dat kon toen nog in die tijd. De regisseur van deze laatste film, Frank Borzage, kreeg overigens de oscar voor beste regisseur. De oscar voor beste acteur ging dan weer naar Emil Jannings, for his performances in The Last Command and The Way of All Flesh. He had to return to Europe before the ceremony, so the Academy agreed to give him the prize earlier; this made him the first Academy Award winner in history.

The first Academy Awards were presented on May 16, 1929, at a private dinner at the Hollywood Roosevelt Hotel with an audience of about 270 people. Fifteen statuettes were awarded, honoring artists, directors and other personalities of the film-making industry of the time for their works during the 1927–28 period; the ceremony ran for 15 minutes.
In 1928, MGM’s art director between 1924 and 1956 Cedric Gibbons, overigens nog altijd recordhouder met 37 nominaties waarvan er elf in een bekroning werden omgezet, supervised the design of the award trophy. In need of a model for his statuette, Gibbons was introduced by his future wife Dolores del Río to Mexican film director and actor Emilio Fernández. Reluctant at first, Fernández was finally convinced to pose nude to create what today is known as the “Oscar”.
The origin of the name Oscar is disputed. One biography of Bette Davis claims that she named the Oscar after her first husband, band leader Harmon Oscar Nelson. Another claimed origin is that the Academy’s Executive Secretary, Margaret Herrick, first saw the award in 1931 and made reference to the statuette’s reminding her of her “Uncle Oscar” (a nickname for her cousin Oscar Pierce).
The awards ceremony was first televised in 1953. At the 29th ceremony, held on March 27, 1957, the Best Foreign Language Film category was introduced. De winnaar was “Le notti di Cabiria” van Federico Fellini, al dient er te worden aan toegevoegd dat er al tien jaar lang wel “a special award” werd uitgereikt aan films in een andere taal dan het Engels. In die zin was een andere Italiaanse film de eerste winnaar, namelijk “Sciuscia” van Vittorio de Sica.
The Oscars is also the oldest entertainment awards ceremony; its equivalents, the Emmy Awards for television, the Tony Awards for theatre and the Grammy Awards for music and recording, are modeled after the Academy Awards.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.