De Amerikaanse zangeres Beverly Jo Scott (foto YouTube) die al jaren in Brussel woont, wordt vandaag zestig jaar oud…

Op 3 januari 1994 vertelde Beverly Jo Scott aan Jo Van Damme van Panorama dat ze “a hell of a life” heeft geleden. Misbruikt door haar stiefvader in Alabama, drugs en prostitutie in Chicago, vingers afgevroren in de Rue des Bouchers, maar… “de meest sinistere plaats waar ik ooit heb gespeeld, was wel de feesttent van Le Drapeau Rouge. Het was in dezelfde nacht dat ik BB Funk (haar muzikale rechterhand verduidelijkt Van Damme) voor het eerst ontmoette. Ik dacht: de Rode Vaan, dat zijn communisten, en lefties houden er toch altijd allerlei bevrijdingsachtige, pacifistische gedachten op na, right? Nu had je daar zo’n standje waar mensen met een geweer konden schieten naar afbeeldingen van Margaret Thatcher, Ronald Reagan en andere imperialisten. Telkens als je raak schoot scheurde er een zakje met rode verf, dus zogezegd bloed. Was dat even vreemd! Die zogenaamde wereldverbeteraars gaven hun kinderen twintig frank om naar iemand z’n hoofd te schieten en het te zien bloeden! En ondertussen stond ik als Amerikaanse op dat podium rhythm’n’blues te zingen, liedjes over vrede en liefde. ‘Wat is dit?’ dacht ik, ‘ik wil hier weg’. Ik heb nooit meer gespeeld voor die lui. Ik weet zelfs niet of ze nog bestaan.
Het is niet aan mij om mijn vroegere kameraden van “Le Drapeau Rouge” hier te verdedigen, maar ik kan me zo’n kraampje niet herinneren. Dat Beverly Jo Scott ooit op het Feest van De Rode Vaan zou hebben gespeeld, dat zegt me anderzijds wel iets. Organisatrice Joelle Rochette was alleszins een grote fan van haar.
Bovendien dient gezegd dat eens de KPB gefederaliseerd was, het Feest van De Rode Vaan en la Fête du Drapeau Rouge apart werden georganiseerd. Langs Vlaamse kant is dat bij mijn weten slechts twee keer gebeurd (eens in Aalst en eens in Gent), maar la Fête du Drapeau Rouge kan natuurlijk veel méér georganiseerd zijn, want in Wallonië was de PCB veel populairder dan in Vlaanderen.
Maar het moet mij vooral van het hart dat ik de reactie toch erg overtrokken vind, vooral dan in vergelijking met kindermisbruik, drugs of prostitutie. Ik zal niet zeggen dat madame Scott de humor van de situatie niet heeft ingezien, want dat soort humor zou inderdaad van een bedenkelijk allooi zijn, maar toevallig heb ik de dag voor ik dit schreef nog een Britse documentaire gezien over de invloed van de mijnstakingen op de folkmuziek en dan zou ik zonder veel moeite ook hebben kunnen schieten op Margaret Thatcher. En dat niet alleen op een afbeelding, maar op het mens zelf. En dat als gewetensbezwaarde nota bene!

Enfin, in de gegeven context leek het mij maar logisch dat Sander Van Den Broecke voor Het Laatste Nieuws Beverly Jo Scott aan de tand ging voelen over de wapenwetten in de VS na het zoveelste schietincident (6 augustus 2019). Ze groeide immers op in Alabama, waar iedereen die ze kende wapens in huis, in de auto of in de handtas had. Vandaar haar reactie: “Je kan net zo goed proberen frieten te verbieden in België.”

Een gedachte over “Beverly Jo Scott wordt zestig…

 1. Soms worden dingen wat uitvergroot..en geeft dit resultaat om dingen bespreekbaar te maken..en dat is goed..dat er moedige mensen zijn die freedom of speach belangerijk blijven vinden.
  Beverly Jo Scott is een artieste en haar mening is van belang,omdat met haar dubbele nationaliteit..een ander licht schijnt over zaken die wij als vanzelfsprekend zijn gaan vinden.
  Het heeft niks te maken met het grote gelijk.
  Dat ze op haar hoede is..heeft meer met haar levenservaring te maken en haar oprecht mededelen( en dit dikwijls met zeer veel humor) wat er volgens haar echt gebeurd is.
  Deze allround artiste doet door haar doorleefde verhalen..gewoon een Wake Up Call..dat al dat extreem nieuw denken niet bij haar past..wat wel eens plezier doet in tijden van schaarste..en dan weinig mede voelen en agressie..gratuit!
  Dat zij hier geen deel wenst te maken is en blijft..haar GOED RECHT.
  Katje De Meyer

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.