De Amerikaanse actrice Doris Day is gisteren overleden. Ze werd 97 jaar. Doris Day kan een prachtige carrière op haar naam schrijven. Ze speelde de hoofdrol in heel wat klassiekers en heeft mogen acteren met knappe tegenspelers als Rock Hudson of Clark Gable. Maar privé heeft ze heel wat tegenslagen moeten verwerken.

De ster van ‘Calamity Jane’ (1953) dacht haar hele leven dat ze geboren was in 1924, maar drie jaar geleden doken documenten op waaruit blijkt dat ze eigenlijk twee jaar ouder is dan gedacht. En dat wist ze zogezegd zelf niet. De feiten kwamen aan het licht toen plots haar geboorteakte opdook, die in het ‘Office of Vital Statistics’ in de Amerikaanse staat Ohio wordt bewaard.

geboorteacte

Doris Day is de dochter van William Joseph von Kappelhoff, een muziekleraar, en Alma Sophie Kappelhoff, geboren Welz, allebei kinderen van Duitse immigranten. Zij speelde in 39 speelfilms en heeft in Amerika het imago van “buurmeisje” (‘girl next door’). Doris Day heeft haar grote populariteit te danken aan haar rollen in musicals en romantische komedies:

en een aantal succesvolle filmliedjes:

Deze laatste film is eigenlijk een remake van “My favourite wife” van Garson Kanin uit 1940. It is this movie Ellen (Doris Day) describes to Bianca (Polly Bergen) while giving her a massage. In fact, it’s a re-shot version of “Something’s Got to Give” (1962), the never completed film Marilyn Monroe was working on when she died, together with Dean Martin and Cyd Charisse. When Ellen drives up to her home, the incidental music playing is from ‘Something’s Got To Give’ and is played here as a small acknowledgment of this.
The studio was hæmorrhaging money due to the out-of-control budget/production of Cleopatra (1963) (in inflation-adjusted costs, it was over US$1BILLION), and the ONLY other production was ‘Something’s Got to Give’. Things were so dire, the studio was forced to sell much of its backlot – it becoming Studio City. After Marilyn Monroe died, the studio wanted to recoup any possible money from that production, and after rewriting, it became a vehicle for Doris Day, the most popular actress in the world at the time, which incidentally was one of the biggest money-makers for ’63.
However, het is wel het supreme voorbeeld van de hypocriete moraal van de producties waarin men Doris Day gewoonlijk castte. This film is loosely based on Alfred Lord Tennyson’s famous poem ‘Enoch Arden’ (which, through a bit of ‘screenwriters’ translation’ became Doris Day’s character name; Ellen Arden). In the poem, a husband is shipwrecked and presumed dead, only to return home to find his wife involved with a man he used to know. In this film the roles of husband and wife are reversed.
In de film is de man (James Garner) pas getrouwd op de dag zelf dat zijn zogezegd overleden vrouw weer thuiskomt. “Uiteraard” heeft hij nog geen seks gehad met zijn nieuwe vrouw en Ellen stelt alles in het werk om te voorkomen dat het huwelijk zal worden “voltrokken”. Maar ondanks haar vijfjarige afwezigheid heeft ze zelf blijkbaar ook geen behoefte aan seks met haar echtgenoot!
Halfweg de film wordt de plot dan omgekeerd, als de man erachter komt dat ze niet alleen op dat verlaten eiland heeft gezeten. Bovendien blijkt de metgezel een erg potente kerel te zijn (Chuck Connors). Maar, hoera! hoezee! al die jaren blijkt er op dat eiland helemaal niks te hebben plaatsgevonden! (Al wisten ze uiteraard niet of ze ooit nog wel zouden worden weergevonden.)

In 1975 verschenen haar memoires onder de titel Doris Day: her own story. Van 1968 tot 1973 speelde ze in de televisieserie The Doris Day Show, die in de jaren zeventig ook in Nederland op het scherm kwam. In 1985/1986 kwam ze terug op de buis in een talkshow over het wel en wee van dieren, Doris Day’s Best Friends. Doris ontvangt daarin gasten/vrienden uit Hollywood, evenals dierenspecialisten en (huis)dieren. In 2011 stond Doris Day weer midden in de belangstelling omdat ze de CD My Heart uitbracht. Ze was daarmee de oudste artiest ooit die de Britse top tien haalde. Een deel van de liedjes voor My Heart is geschreven en geproduceerd door haar in 2004 overleden zoon Terry Melcher (geboren Terry Jordan).

Ronny De Schepper

(Met dank aan Raymond Thielens, Het Laatste Nieuws, the Internet Movie Database en Wikipedia)

3 gedachtes over “Doris Day (1922-2019)

  1. De cd my heart bevatte geen nieuwe songs en is in feite een selectie van nummers die niet zijn uitgebracht en enkele van haar favorieten zoals het nummer Me one and only love uit 1962…. De meeste van die nummers zijn opgenomen in 1985 voor haar talkshow.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik herinner me ook dat het befaamde Duitse muzieklabel Bear Family een prijs gekregen heeft in Amerika voor het uitbrengen van een box over Doris Day, of het nu Secret Love of It’s Magic heette, ontgaat me nu. In ieder geval kon zij meerdere genres aan, zelfs popcorn (Possess Me).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.