Het is vandaag 110 jaar geleden dat in Milaan de start plaats vond van de eerste Giro d’Italia. Er stonden 115 renners verdeeld aan de start. Daaronder waren vier Franse renners. De overige deelnemers waren Italianen. Slechts 49 renners kwamen op 30 mei weer aan in Milaan. De winnaar was Luigi Ganna. Hij had voor de 2448 km, verdeeld over acht ritten, 89 uur 48′ 14″ nodig, maar de einduitslag werd op punten berekend, niet op tijd. Tien jaar geleden verscheen, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Giro, “Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis”, een boek van Dries Vanysacker.

Dries VanysackerSport laat genoeg sporen na om historisch relevant te zijn. Zo ook en zeker het wielrennen. In tegenstelling tot andere moderne sportbeoefeningen die zich in de laatste decennia van de 19de eeuw verspreiden, identificeert de wielersport zich met een werktuig – de fiets. Zonder fiets is er geen wielersport. En de fiets is nu een van de voorwerpen waarop de beginnende en nieuwe mechanische industrieën zich toeleggen. Met diepgaande maatschappelijke gevolgen, zeker in twee wielerlanden bij uitstek: België en Italië.
In het boek “Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis: de Italo-Belgische connectie in en rond het wielerpeloton” wil Dries Vanysacker via de geschiedenis van de fiets en het wielrennen peilen naar de geschiedenis van Italië en België, maar ook naar de mentaliteit die bij de verschillende regio’s leeft. Daarnaast hebben de opeenvolgende politieke regimes en het sociaal-economische leven in beide landen alleszins hun invloed gehad op de wielersport. De bestudeerde periode omspant meer dan een eeuw en begint met de uitvinding van het technische wonder van de fiets. In het begin is het opzet van het boek dan ook niet heel duidelijk. De periode van de Flandriens is onlosmakelijk verbonden met Frankrijk en Vanysacker besteedt terecht daar ook veel aandacht aan, maar wat Italië betreft blijven we een beetje op onze honger.
Dat verbetert van zodra in Italië de fascisten aan de macht komen. Vanysacker besteedt eerst veel aandacht aan de historische context, maar ook de manier waarop het wielrennen hierin past komt zeer uitgebreid aan bod. Met een verlengstuk natuurlijk in de tweestrijd Coppi-Bartali.
De rest van de geschiedenis wordt dan weer op een drafje afgehandeld, zij het dat de beknoptheid de volledigheid niet in de weg staat. Komen dus allemaal aan bod, zowel Fiorenzo Magni als Pino Cerami, de prentjes van Panini en de doping van Pantani, de mijnramp van Marcinelle zowel als de overwinning van Sandra Kim op het Eurovisiesongfestival.
Dit boek richt zich in de eerste plaats tot historici, maar wielerliefhebbers, die ook oog hebben voor de maatschappelijke context achter de cijfertjes en de erelijsten, zullen zeker niet bedrogen uitkomen. Zelfs ‘appassionati’ van het zuiderse schiereiland tout court. Het feit dat dit boek is verschenen in de aanloop naar de honderdste verjaardag van de Giro d’Italia die op 13 mei 1909 het levenslicht zag en een centrale rol in dit verhaal bekleedt (de zogenaamde “roze draad”), heeft alles te maken met een perfecte historische timing. Het boek werd uitgegeven bij Acco, telt 184 blz. en kost 29,50 euro.

3 gedachtes over “110 jaar geleden: start van de eerste Giro d’Italia

 1. Ik denk dat die grote foto niet van 110 jaar geleden dateert: de aard van het spandoek, de (jeans)broek van de mand helemaal rechts, een verkeersbord en een lichtreclame in de verte…

  Like

  1. Dan zal het allicht een “re-enactment” zijn, zoals dat ook bij de Tour het geval is. De foto is dus letterlijk “te mooi om waar te zijn”. (Ik dacht nog een opmerking te maken over de baarden, maar de laatste tijd zit het peloton opnieuw vol baardige renners.)

   Like

   1. Ik heb op Facebook een Italiaanse vriend die renner is en regelmatig deelneemt aan retrofietsevenementen en daar dan foto’s over post., bijvoorbeeld Milaan-Sanremo. Silvano Croci is zijn naam.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.