De Amerikaanse acteur Harvey Keitel viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Dat gebeurt op dezelfde dag als de 25-jarige release van “Pulp Fiction” wordt gevierd, waarin hij de legendarische rol als “The Wolf” speelt.

Keitel, zoon van Joodse immigranten uit Polen en Roemenië, werd geboren in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn en bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de straten van New York. Op zestienjarige leeftijd sloot hij zich aan bij het United States Marine Corps. Dit bracht hem naar Libanon. Na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten begon Keitel aan zijn carrière als acteur.
Keitel volgde zowel lessen bij Stella Adler als bij Lee Strasberg (na zijn dood zou hij de leiding van de Actor’s Studio overnemen) en uiteindelijk verkreeg hij enkele rollen in off-Broadway producties. Tijdens deze periode ontmoette hij een jonge nog onbekende regisseur genaamd Martin Scorsese, in wiens studenten-film hij een rol kreeg. Martin Scorsese debuteerde met “Who’s that knocking at my door” (later vooral bekend als “I call first”), dat zeer Europees (Godard!) van sfeer is. De inhoud is echter typisch “Little Italy”, want Harvey Keitel speelt J.R., een soort alterego van Scorsese, die zo katholiek is dat hij met een Franssprekend meisje uit New York (Zena Bethune) niet naar bed wil vóór het huwelijk. Zijn wereld stort dan ook in elkaar wanneer hij hoort dat ze door haar vorige vriend werd verkracht. Sindsdien werkten Keitel en Scorsese meermaals samen. Zo kreeg hij de hoofdrol in “Mean Streets”, een film die later zou bekendstaan als de doorbraak van Robert De Niro.
In 1976 speelt de 12-jarige Jodie Foster in “Taxi driver” een hoertje dat door Robert de Niro uit de klauwen van haar pooier Harvey Keitel wordt gered.
Keitel zou Captain Willard spelen in “Apocalypse Now” van Francis Ford Coppola, maar werd in de beginperiode van de opnames ontslagen en vervangen door Martin Sheen. Hierna duurde het even voor hij opnieuw een grote rol te pakken kreeg. Eind jaren zeventig speelde hij vooral in Europese films mee van regisseurs als Ridley Scott.
Tijdens de jaren tachtig ging Keitel door met acteren, zowel op het scherm als op het podium. Doorgaans speelde hij ruige kerels, zoals de detective John Woods in “Mortal thoughts” (1991) van Alan Rudolph of Mr.White in “Reservoir Dogs” (1992) van Quentin Tarantino. Hij gaf hem later (1994) ook een rol in “Pulp fiction”. Daarin speelt hij Winston Wolfe, “probleemoplosser”, die met name het probleem moet oplossen nadat Vincent (John Travolta) per ongeluk Marvin door het hoofd heeft geschoten. “The Wolf” geeft opdrachten: lijk achterin, auto schoonmaken, Jimmies (Quentin Tarantino) lakens erin. Vincent en Jules (Samuel L.Jackson) maken de auto schoon, vervolgens worden ze zelf gewassen en krijgen schone, doch sullige kleren aan. De auto wordt naar een bevriende sloperij gebracht, waarna The Wolf vertrekt.
Tussendoor was er “Snake eyes” van Abel Ferrara, waarin Madonna een actrice speelt die aan de rand van een inzinking staat en die hier nog steeds niet is uitgebracht. De promotiediensten draaiden nochtans op volle toeren en verspreidden een mededeling dat er een verkrachtingsscène inkomt, waarvoor “om ze realistischer te doen lijken” Madonna al haar haren heeft afgeschoren. Het is immers bekend dat verkrachtingen de haaruitval bevorderen… Harvey Keitel (de acteur die in 1993 ongetwijfeld het meeste films heeft gedraaid, na “The Piano” volgden immers nog een film van Abel Ferrara) werd daarna een beetje voorspelbaar als een corrupte agent gecast in “Rising sun” van Philip Kaufman.
Ridley Scott zorgde er daarom daarna voor dat Keitel de rol kreeg van de sympathieke politieman Hal Slocumbe in “Thelma and Louise”. Hij brengt begrip voor hen op, vooral voor Louise, en wil beide vrouwen van een gewisse ondergang redden.
Daarna was er “Clockers” van Spike Lee, naar het boek van Richard Price, dat oorspronkelijk door Martin Scorsese zou worden verfilmd. Een clocker is een drughandelaar die 24 uur op 24 ter beschikking staat van zijn klanten. Het zijn John Turturro en Harvey Keitel die als blanke politie-inspecteurs in dit voornamelijk zwarte milieu een aantal moorden moeten oplossen (als Lee niet zelf zwart was, zou men hem “politically not correct” noemen). De film is minder racistisch dan het vroegere werk van Lee, maar wel nog steeds even moraliserend, zij het dat zijn oproep om deze gemakkelijke weg naar het geld te verlaten en het onderling uitmoorden te stoppen natuurlijk wel op mijn sympathie kan rekenen.

In 1995 was hij te zien in een cameo-rolletje in “Get Shorty” van Barry Sonneveld. Maar in 1999 speelde Harvey Keitel opnieuw in een film van Alan Rudolph: “Breakfast of champions”. Sindsdien sleutelt Keitel in zijn keuzes voor rollen aan zijn imago. Hij toonde daarbij de wil om opkomende filmmakers aan een start te helpen door mee te spelen in hun debuutfilms. Hij deed dit niet alleen voor Scorsese en Tarantino, maar ook voor Scott, James Toback, Paul Schrader en Tony Bui.

In 2015 was hij te zien in “Youth”. According to writer and director Paolo Sorrentino, the character of filmmaker Mick (Harvey Keitel), is far from being an autobiographical creation, and is a fairly non-specific filmmaker, “a little bit of Roger Corman, a bit of Sidney Lumet, a bit of William Friedkin.” Moreover, the movie is dedicated to the memory of the great Italian director Francesco Rosi. Furthermore the final scene’s look, in which Fred Ballinger (Michael Caine) conducts his piece, is heavily reminiscent of Federico Fellini’s “Orchestra Rehearsal”. Fellini is also a huge influence on Paolo Sorrentino.
Keitel trouwde in 1982 met de vijftien jaar jongere actrice Lorraine Bracco. Samen met haar kreeg hij in 1985 dochter Stella Keitel, die in zijn film “Bad Lieutenant” te zien was. Nadat het huwelijk in 1993 op de klippen was gelopen, hertrouwde Keitel in 2001 met de bijna 22 jaar jongere actrice Daphna Kastner. Samen met haar kreeg hij in 2004 zoon Roman. Tussen zijn twee huwelijken in werd Keitel vader van zoon Hudson, die hij in 2001 kreeg met vriendin Lisa Karmazin. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.