Het zal morgen precies vijftig jaar geleden zijn dat Donovan de single “Barabajagal” heeft opgenomen. Voor mij is dit een zeer belangrijke plaat. Niet omdat ik ze zo goed vond, integendeel zelfs! Het was voor mij in zekere zin het afscheid van mijn grote idool uit de jaren zestig en tegelijk kondigde zich een nieuwe afgod aan. Donovan deed voor deze single immers een beroep op de Jeff Beck Group en de zanger daarvan, Rod Stewart, was dus wel verplicht hier eventjes een stapje terug te doen (hij zou wel voor backing vocals zorgen). En nu moet het toch wel lukken dat het precies deze Rod Stewart is, die in 1971 mijn hart voor lange tijd zou stelen (eigenlijk tot de tijd dat ik oud en wijs genoeg was om geen idolen meer te hebben, zeker niet in de popmuziek).

Ik heb het al eerder gezegd: ik kénde Rod Stewart al op dat moment. Ik was zeker niet zoals die Amerikaanse manager die Rod Stewart wilde complimenteren door hem te zeggen: “Een goed gitaristje dat je daar hebt, Jeff!” Met andere woorden hij ging ervan uit dat de Jeff Beck Group genoemd was naar de zanger van de groep, zoals dat inderdaad wel meer gebeurt.
Maar ik kende dus Rod Stewart al en ik kende ook The Jeff Beck Group al. Een jongen uit mijn klas (Patrick Van Buyten, de latere oprichter van de uitgeverij EPO) had mij immers op z’n minst één elpee van de groep meegegeven om die eens te beluisteren. Ik moet echter toegeven dat ik niet erg onder de indruk was. Het beste vond ik nog Rods versie van de klassieker “Ol’ man river”. Grappig was ook dat ik dit nummer op mijn beurt liet horen aan “Opa Adhemar” en dat die het maar niks vond. En dat terwijl Marc/Johan/Adhemar later nog een veel grotere fan (toch in duur) van Rod zou worden dan ik!
Maar goed, dat alles dus voor “la petite histoire”. Op Wikipedia heb ik een nogal uitgebreide uitleg gevonden bij het opnemen van de elpee “Barabajagal” en die wil ik hier graag overnemen.
“Barabajagal” is the seventh studio album and eighth album overall from British singer-songwriter Donovan. It was released in the United States on 11 August 1969 (Epic Records BN 26481), but was not released in the United Kingdom because of a continuing contractual dispute that also prevented “Sunshine Superman”, “Mellow Yellow” and “The Hurdy Gurdy Man” from being released in the UK.
While the majority of the Barabajagal sessions took place in November 1968, “Happiness Runs” and “Where Is She” were recorded the previous May. All of these songs except “Atlantis”, “I Love My Shirt” and “To Susan on the West Coast Waiting” were shelved while Donovan’s “Greatest Hits” was still high in the charts. “Atlantis” / “I Love My Shirt” was released as a single in November 1968 in the UK. In the US, “To Susan on the West Coast Waiting” / “Atlantis” was eventually released in March 1969. “Atlantis” ended up charting higher than its a-side. In Vlaanderen was “Atlantis” ook gekoppeld aan “Susan”, maar hier was het al onmiddellijk als A-kant bedoeld. Dat was goed zichtbaar aan het hoesje, waarop “Atlantis” werd gesymboliseerd met een omgekeerde Swastika, een geluksteken in het Sanskriet, maar uiteraard ontging dit de meeste mensen en werden er hier en daar wat wenkbrauwen gefronst. Op 8 maart kwam het binnen op de 18de plaats van de top dertig en zou als hoogste positie de 9de plaats bereiken.
In May 1969, Mickie Most produced at least one session with Donovan fronting the Jeff Beck Group. “Goo Goo Barabajagal (Love Is Hot)” (also known as simply “Barabajagal”) and “Trudi” (originally “Bed with Me”) resulted from these sessions. There were other songs recorded by Donovan and the Jeff Beck Group, but they remained unreleased until they appeared as bonus tracks on the 2005 UK reissue of the album. Rod Stewart was in the band at this time, but he does not sing lead on any of the songs that were released. Tony Newman is featured as drummer. En de bassist is niet Ron Wood (al speelt die wel samen met Jeff Beck gitaar op de nummers), maar wel John-Paul Jones van de latere Led Zeppelin.
“Goo Goo Barabajagal (Love Is Hot)” / “Trudi” was released as a single in June 1969 in the UK and in August 1969 in the United States. Following the pattern of Donovan’s previous releases, his next album was named after the hit single of the time. The inclusion of “Atlantis” and “To Susan on the West Coast Waiting” helped make “Barabajagal” a strong seller in the United States.
The songs on this album represent all facets of Donovan’s career. Several rockers adorn the album, including the title track, “Trudi”, “The Love Song” and “Superlungs (My Supergirl)”. “I Love My Shirt” updates the sound of Donovan’s children’s music, and there are several slow songs featuring breathy vocals (“Where Is She?”, “To Susan on the West Coast Waiting”) reminiscent of the “For Little Ones” portion of “A Gift from a Flower to a Garden”. It is during the Barabajagal sessions that Donovan’s musical vision and work ethic began to diverge from that of producer Mickie Most. The two eventually stopped working together, effectively ending Donovan’s chart success.
“Happiness Runs” is a round (canon) sung by Donovan, Graham Nash, Michael McCartney and Lesley Duncan and was originally released without the round as “Pebble and the Man” on “Donovan in Concert”. “Superlungs (My Supergirl)” was originally recorded during the Sunshine Superman sessions, but was not used for that album. That recording was released on Troubadour The Definitive Collection 1964–1976. Donovan re-recorded the song for Barabajagal.
On 25 October 1990, Epic Records reissued “Barabajagal” (Epic 26481) in the US on CD.
On 16 May 2005, EMI reissued “Barabajagal” (EMI 8735692) in the UK on CD with thirteen bonus tracks, waaronder een nummer dat “Runaway” heet, maar niks vandoen heeft met de gelijknamige hit van Del Shannon: https://www.youtube.com/watch?v=XmGozToXaEw
On 1 October 2018, The state51 Conspiracy reissued “Barabajagal” (CON236LP) in the UK and Ireland on LP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.